Ακριβά ενοίκια και Airbnb οδηγούν σε στεγαστική κρίση και την Ισπανία

Ακριβά ενοίκια και Airbnb οδηγούν σε στεγαστική κρίση και την Ισπανία

Ακριβά ενοίκια και Airbnb οδηγούν σε στεγαστική κρίση και την Ισπανία

Σε στεγαστική κρίση οδηγείται και η Ισπανία με τους πολίτες της να μένουν χωρίς σπίτι και τα ενοίκια να αυξάνονται συνεχώς και τις διαθέσιμες κατοικίες προς μακροχρόνια ενοικίαση να μειώνονται λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το ποσοστό των αστέγων έχει εκτοξευθεί στο 24% με έναν αριθμό που φτάνει τους 28.000 άστεγους;. Με, βάση την έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας το 45% των ανθρώπων που ζουν σε ενοίκιο, κινδυνεύουν με ακραία φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Το πρόβλημα της ακρίβειας και της στέγης έχει αναγκάσει τους νέους και τις νέες να επιστρέψουν στα σπίτια των γονιών τους σε ποσοστό πάνω από το 60% ηλικίας 18 με 34 ετών.

Και ενώ το πρόβλημα φαίνεται να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το ποσοστό των κοινωνικών κατοικιών φτάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των κατοικιών, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9%.

Το πρόβλημα αναδεικνύεται και στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται για τα σπίτια που ενοικιάζονται: Περίπου 40 άνθρωποι απαντούν σε κάθε αγγελία που αναρτάται στη Μαδρίτη, σύμφωνα με ιστότοπο εύρεσης κατοικιών.

Θα αυξηθούν κατά 184.000 οι κοινωνικές κατοικίες

Το τρέχον σχέδιο της κυβέρνησης της Ισπανίας θα προσθέσει 184.000 μονάδες κοινωνικών κατοικιών τα επόμενα χρόνια. Ο Σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάιο ότι θα ήθελε το ποσοστό των κοινωνικών κατοικιών στη χώρα να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2027. Όμως η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα χρειαστούν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον σπίτια.

Η υπουργός Στέγασης Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ δήλωσε την Τρίτη (9/7) ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα νέο σχέδιο προκειμένου για να τηρήσει τη δέσμευση του Σάντσεθ.

Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Λοθάνο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της υπηρεσίας στέγασης της ισπανικής πρωτεύουσας, στη Μαδρίτη 48.000 άνθρωποι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για την παροχή κοινωνικής κατοικίας, επεσήμανε ο ίδιος. Οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να τριπλασιάσουν τις κοινωνικές κατοικίες ώστε να φτάσουν τις 15.000 ως το 2030.

Επίσης επέκρινε πρόσφατη νομοθεσία που έχει στόχο να προστατεύει τα δικαιώματα των ενοικιαστών, επιτρέποντας σε ευάλωτους ανθρώπους να παραμένουν στο σπίτι που νοικιάζουν χωρίς να καταβάλουν μίσθωμα για έως και δύο χρόνια, καθώς εκτιμά ότι ωθεί τους ιδιοκτήτες να αποφεύγουν τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

«Αγκάθι» τα Airbnb – Διώχνουν τους ενοικιαστές για να στεγάσουν τουρίστες

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών ζητούν να αποχωρήσουν από το διαμέρισμα που νοικιάζουν οι πολίτες, με σκοπό να νοικιαστεί έπειτα σε τουρίστες.

Η κρίση είναι τόσο μεγάλη που ισπανικές πόλεις προσπαθούν να περιορίσουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε τουρίστες. πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…