«Ακόνισμα μαχαιριών»: Ελλάδα κατά Δανίας για τη φέτα

«Ακόνισμα μαχαιριών»: Ελλάδα κατά Δανίας για τη φέτα

«Ακόνισμα μαχαιριών»: Ελλάδα κατά Δανίας για τη φέτα

||
||

Ελλάδα κατά Δανίας στη μεγάλη μάχη για την ελληνική φέτα. Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, το πληρεξούσιο της Ελλάδας προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά τη φέτα.

«Ακονίζουμε τα μαχαίρια» μας λοιπόν με τον υπουργό κ. Βορίδη να δηλώνει παρών σ΄αυτόν τον αγώνα για τη φέτα και να δηλώνει πως:

«Η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων της πατρίδας μας αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της κυβέρνησης μας» δήλωσε ο κ. Βορίδης για την ελληνική φέτα, υπογραμμίζοντας «θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων παραγωγών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα σφετερίζεται την ονομασία ενός εκ των πλέον εμβληματικών προϊόντων μας, της Φέτας, αλλά και των ελληνικών προϊόντων εν γένει».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ «η Δανία αρνείται να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία της Ένωσης και παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, καθώς επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις “φέτας”, καθώς και τη χρήση της ονομασίας «φέτα» ενάντια στον Κανονισμό και παραλείπει να αποτρέψει την εξαγωγή απομιμήσεων τυριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρίτες χώρες».

Τον Ιανουάριο του 2018 η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στη Δανία με την οποία καλούσε τις Αρχές της χώρας να εμποδίσουν εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα να συνεχίσουν αυτή την πρακτική.

Σημειώνεται ότι σε επίσημη ανακοίνωση που είχε δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Νοέμβριο του 2019, τονίζονταν πως «η πρακτική αυτή (σ.σ.: η παραγωγή και εξαγωγή τυριού από τη Δανία με την ονομασία φέτα) συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), παραβίαση που οι δανικές αρχές δεν απέτρεψαν ούτε επέβαλαν να διακοπεί.

«Με την παράλειψή της αυτή, η Δανία παραβίασε τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών-μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση)», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Δανία δεν διευθέτησε το ζήτημα, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…