Μετά από έξι μήνες που «είχε να χτυπήσει το σφυρί» οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης παίρνουν και πάλι μπροστά.
Το μορατόριουμ το είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να προφυλαχθούν οι πιο ευάλωτοι δανειολήπτες στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες.
Ήδη οι τράπεζες έχουν πάρει θέση συνθέτοντας τη λίστα με τα ονόματα των δανειοληπτών που θα έρθουν πρώτοι αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για περιπτώσεις αφενός, στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι κατάφεραν να γλυτώσουν εξαιτίας της γενικευμένης ασυλίας που έχει προσφέρει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση και αφετέρου, οφειλετών, οι οποίοι είτε έχουν ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα που δικαιούνταν και μολονότι είχε βγει σχετική απόφαση αυτή δεν ενεργοποιήθηκε λόγω της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης είτε δεν προχώρησαν σε ένδικα μέσα.
Υπενθυμίζεται ότι στις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφερόταν ότι «για τον γενικό πληθυσμό των οφειλετών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του πλειστηριασμού προβλέπεται ότι αυτοί που αφορούν σε κινητή περιουσία του οφειλέτη (με εξαίρεση πράγματα υποκείμενα σε φθορά), ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, των οποίων η ημέρα πλειστηριασμού έχει ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας (σ.σ. από τις αρχές Απριλίου) έως τις 13 Μαΐου 2021 ματαιώνονται».
Η e-πλατφόρμα
Ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν προγραμματιστεί 3.123 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2021, ενώ από την αρχή του δεύτερου lockdown έως σήμερα έχουν αναρτηθεί ήδη 6.521 πλειστηριασμοί.
Για τον Μάιο έχουν προγραμματιστεί περί τους 500 πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούν ως επί τω πλείστον επαγγελματικά ή άλλα πολυτελή ακίνητα.
Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία των «κορονόπληχτων» αυτή εμφανίζεται προστατευμένη έως τις 31/5/21.
Ωστόσο όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές έως ότου ξαναρχίσει η διαδικασία ουσιαστικά η διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων θα οδηγήσει την έναρξη αυτών των πλειστηριασμών από το Σεπτέμβριο.
Οι πλειστηριασμοί που έχουν αναβληθεί για το παραπάνω διάστημα και ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία αριθμούν τους 400.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών θα διευκολύνει τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM) Αντρέα Ενρία κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη δουλειά και να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι θα έχουν τη στήριξη της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το in.gr