Περισσότερες άδειες για τους εργαζόμενους, ευνοϊκές διατάξεις για τις αποζημιώσεις, κανόνες για την τηλεργασία, αλλά και «άνοιγμα» επιχειρήσεων τις Κυριακές μαζί με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στην κήρυξη απεργιών προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Πρόκειται για διατάξεις που έρχονται να συμπληρώσουν αυτές που αφορούν το ωράριο εργασίας και τον τρόπο διευθέτησής του στο πλαίσιο του οκταώρου και τις υπερωρίες. Ειδικότερα οι βασικότερες απο τις διατάξεις αυτές αφορούν:
Αδειες
Προβλέπεται η χορήγηση άδειας πατρότητας 14 ημερών, νέες γονικές άδειες και απουσία από την εργασία λόγω ανωτέρας βίας.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Στόχος του υπουργείου είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να συνδυαστεί με την εφαρμογή τόσο του ψηφιακού ωραρίου όσο και της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ώστε να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες τις οποίες ο εργοδότης οφείλει ή να πληρώσει ή να συμψηφίσει. Με την ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καταγράφονται με ακρίβεια δευτερολέπτου σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας του μισθωτού και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Συνδικαλιστικός νόμος
Στο πλαίσιο των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου προβλέπεται για πρώτη φορά προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της απεργίας. Το προσωπικό που θα εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο ορίζεται σε τουλάχιστον 40%. Η διάταξη αφορά κυρίως τις ΔΕΚΟ, την αποκομιδή σκουπιδιών και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν ο εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, θα διώκεται ποινικά. Επίσης απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Η απαγόρευση αφορά κυρίως τα μπλόκα συνδικαλιστών που εμποδίζουν εργαζόμενους να εισέλθουν στον χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια απεργίας. Αν λάβουν χώρα αυτά τα φαινομένα, η απεργία καθίσταται παράνομη.
Οσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, θα διώκονται ποινικά. Οι αποφάσεις των σωματείων, με επίκεντρο την προκήρυξη απεργίας, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάτι που ήδη εφαρμόστηκε πρόσφατα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις (π.χ. στην ΟΤΟΕ) λόγω των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του COVID. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
Αποζημιώσεις
Εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων.
Τηλεργασία
Νέο θεσμικό πλαίσιο θα διέπει την τηλεργασία, η οποία φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει και τη μετά COVID εποχή. Οι διατάξεις θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα στην αποσύνδεση προκειμένου να τηρείται το ωράριο εργασίας και να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου. Απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο του τηλεργαζόμενου και θα προστατεύονται εν γένει τα προσωπικά δεδομένα. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προμηθεύσει τον εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή να καλύψει το κόστος χρήσης αυτού καθώς και το κόστος συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών.
Εργασία τις Κυριακές
Σύμφωνα με το in.gr, θα προβλέπεται το «άνοιγμα» μιας σειράς επαγγελμάτων – όπως τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά φαρμάκων – και τις Κυριακές .Oι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να παρέχονται και τις Κυριακές (σε αντίθεση με το τι συμβαίνει έως σήμερα).