Covid-19: Το εμβόλιο ίσως είναι πιο αποτελεσματικό σε όσους είχαν νοσήσει

Covid-19: Το εμβόλιο ίσως είναι πιο αποτελεσματικό σε όσους είχαν νοσήσει

Covid-19: Το εμβόλιο ίσως είναι πιο αποτελεσματικό σε όσους είχαν νοσήσει

||

Tο εμβόλιο κατά του κοροναϊού δείχνει να ενισχύει την ανοσία σε όσους έχουν προηγουμένως νοσήσει από Covid-19, διαπιστώνουν ερευνητές στην Οξφόρδη.

Εργαζόμενοι των βρετανικών νοσοκομείων που είχαν αναρρώσει από Covid-19 παρουσίασαν καλύτερη ανοσοαπόκριση στην πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, συγκριτικά με συναδέλφους τους που δεν είχαν εκτεθεί στον ιό.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι εν μέρει αναμενόμενα, δεδομένου ότι όσοι έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη διαθέτουν αντισώματα και είναι λογικό να αντιδρούν περισσότερο όταν λαμβάνουν το εμβόλιο.

Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα και όσοι ανέρρωσαν από Covid-19 πρέπει να λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός θα τους προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι μεταλλαγμένων στελεχών όπως η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής.

Τ κύτταρα

Σε αντίθεση με πολλές μελέτες για τα εμβόλια, οι οποίες μετρούν μόνο την παραγωγή αντισωμάτων, η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας εξέτασε και την παραγωγή Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία τεχνικά δύσκολο να μετρηθεί.

Τα Τ κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσία, δεδομένου ότι αναγνωρίζουν περισσότερα σημεία στην επιφάνεια του του ιού συγκριτικά με τα αντισώματα.

Για όσους δεν είχαν νοσήσει από Covid-19, έδειξε η μελέτη, η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech προσέφερε περίπου το ίδιο επίπεδο προστασίας που δίνει και η φυσική λοίμωξη.

Όσοι όμως είχαν αναρρώσει από τη λοίμωξη και έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου παρουσίασαν σχεδόν επτά φορές υψηλότερες τιμές αντισωμάτων και έξι φορές υψηλότερα επίπεδα Τ κυττάρων.

Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι τα κύτταρα αυτής της ομάδας εθελοντών αντιμετώπιζαν πιο αποτελεσματικά το νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Μία ή δύο δόσεις;

Κανείς από τους υγειονομικούς της μελέτης δεν είχε λάβει τη δεύτερη δόση, δεδομένου ότι η βρετανική κυβέρνηση προτίμησε να χορηγήσει την πρώτη δόση σε όσους γίνεται περισσότερους, αντί να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση για όσους είχαν λάβει την πρώτη. Το σχέδιο προβλέπει ότι η δεύτερη δόση μπορεί να χορηγηθεί έως και 3 μήνες μετά την πρώτη ένεση.

Το «αναπόφευκτο» ερώτημα που προκύπτει από τη μελέτη είναι «το κατά πόσον τα αποθέματα εμβολίων μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα αν χορηγείται μόνο μία δόση σε όσους έχουν προηγουμένως νοσήσει» σχολίασε στο BBC ο Ντάνι Όλτμαν του Imperial College στο Λονδίνο.

Πρόσθεσε όμως ότι μια τέτοια προσέγγιση θα συναντούσε πρακτικές δυσκολίες, καθώς είναι δύσκολο και χρονοβόρο να προσδιοριστεί ποιοι πολίτες έχουν μολυνθεί, είτε εμφάνισαν συμπτώματα είτε όχι.

Από την πλευρά της όπως αναφέρεται στο in.gr, η συνεπικεφαλής της μελέτης Σουζάνα Ντούντσι, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συνέστησε σε όλους να ακολουθήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού και να λάβουν τη δεύτερη δόση όταν τους δοθεί η ευκαιρία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…