Η Κατάρρευση της Κυβέρνησης στη Γαλλία και οι Επιπτώσεις στην Οικονομία και την Πολιτική Σταθερότητα

Η Κατάρρευση της Κυβέρνησης στη Γαλλία και οι Επιπτώσεις στην Οικονομία και την Πολιτική Σταθερότητα

Η Κατάρρευση της Κυβέρνησης στη Γαλλία και οι Επιπτώσεις στην Οικονομία και την Πολιτική Σταθερότητα

Η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γαλλία έχει εντείνει την οικονομική και πολιτική κρίση στη χώρα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας. Η έλλειψη άμεσων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων έχει επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι κίνδυνοι για στασιμότητα, υψηλή ανεργία και κοινωνικές αναταραχές. Όλα αυτά υπονομεύουν τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οικονομική Στασιμότητα και Δημόσιο Χρέος

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη εδώ και δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, το δημόσιο χρέος της χώρας έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το 112% του ΑΕΠ. Το αυξημένο έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται στο 6,1%, ξεπερνά εκείνα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, γεγονός που καθιστά το οικονομικό τοπίο ακόμα πιο αβέβαιο. Η απουσία προϋπολογισμού έχει προκαλέσει ανασφάλεια για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καθυστερούν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις.

Αβεβαιότητα και Αποδυνάμωση Επενδύσεων

Η αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική αστάθεια αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις από το να προχωρήσουν σε στρατηγικές επενδύσεις. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και η αδυναμία ψήφισης ενός νέου προϋπολογισμού για το 2025 έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας. Επιχειρήσεις όπως η Michelin, η Vencorex και η Nexity έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις, ενώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν για περαιτέρω οικονομικές αναταράξεις.

Η Στρατηγική των Δημοσίων Δαπανών και οι Επιπτώσεις

Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπίσει κρίσεις, όπως τα Κίτρινα Γιλέκα, την πανδημία COVID-19 και την ενεργειακή κρίση. Αν και αυτές οι δαπάνες προσέφεραν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, άφησαν τη χώρα με μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές. Προγράμματα εξοικονόμησης, όπως το σχέδιο για 10 δισεκατομμύρια ευρώ εξοικονομήσεις τον Φεβρουάριο και η πρόταση για περικοπή 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025, δεν υλοποιήθηκαν λόγω του πολιτικού αδιεξόδου.

Ο Κίνδυνος Κρίσης Χρέους

Οι Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι το διχασμένο πολιτικό τοπίο δυσχεραίνει τις πιθανότητες για ουσιαστική αλλαγή και επισημαίνουν ότι η έλλειψη σαφήνειας γύρω από τον προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική στρατηγική καθιστά τη Γαλλία ευάλωτη σε μια κρίση χρέους. Η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και τις επιχειρήσεις.

Πολιτική Αστάθεια και Διαδηλώσεις

Η πολιτική αστάθεια εντείνεται με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και την κοινωνική αναταραχή. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, όπως εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας, σχεδιάζουν κινητοποιήσεις, ενώ το επίπεδο της κοινωνικής δυσαρέσκειας αυξάνεται. Η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης για σημαντικά δημοσιονομικά ζητήματα προκαλεί περαιτέρω αβεβαιότητα και οδηγεί σε πολιτική παράλυση.

Αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας

Η οικονομική κρίση της Γαλλίας ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα, η οποία παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Ευρωζώνης, βλέπει την επιρροή της να μειώνεται. Ταυτόχρονα, η Γερμανία αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές προκλήσεις, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τη δυναμική ηγεσία της Ευρώπης. Η αποδυνάμωση της Γαλλίας ως οικονομικού και πολιτικού παράγοντα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ενότητα της ΕΕ.

Ο Ρόλος της Μαρίν Λεπέν

Η ακροδεξιά πολιτικός, Μαρίν Λεπέν, εκμεταλλεύτηκε την πολιτική αστάθεια για να ενισχύσει τη θέση της, συνεργαζόμενη με αριστερούς βουλευτές στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Παρά τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Λεπέν προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την κρίση και να κερδίσει έδαφος στις επερχόμενες εκλογές.

Η Κατάσταση της Γαλλίας στην Ευρώπη και η Συνολική Αβεβαιότητα

Η πολιτική παράλυση και η συνεχής οικονομική αστάθεια στην Γαλλία δημιουργούν αβεβαιότητα για τον ρόλο της χώρας στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Η αυξανόμενη οικονομική ανασφάλεια και η αδυναμία να ληφθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις απειλούν να αποδυναμώσουν τη θέση της Γαλλίας στην ΕΕ και να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης. Με περιορισμένες επιλογές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, η ηγεσία του Μακρόν και οι θεσμοί της Γαλλίας βρίσκονται ενώπιον μιας δύσκολης πρόκλησης τους επόμενους μήνες.

Εβίτα Χρυσολούρη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων απο τον Δήμο στην Αγία Παρασκευή. Την Κυριακή 22/12 στις 17:30. θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο με τίτλο «…Τρίγωνα Κάλαντα…». H…