Ρωσία: Πρωτοφανές βήμα προς το τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Μετά από 1.000 μέρες πολέμου στην Ουκρανία, η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να επιτρέψει την χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας, σε συνδυασμό με την πιθανή εκλογική νίκη του Τραμπ και την αλλαγή στη διοίκηση του Λευκού Οίκου, φέρνουν νέα δεδομένα στη σύγκρουση.
Αντίδραση του Κρεμλίνου
Η απόφαση Μπάιντεν προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από το Κρεμλίνο. Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το μέτρο ως «πρωτοφανές βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους θα ερμηνευτούν ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε προηγούμενες προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις συνέπειες της προμήθειας τέτοιων όπλων στην Ουκρανία.
Απειλές Αντίποινα και Πυρηνικό Δόγμα
Η Ρωσία, παρά τις απειλές για αντίποινα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα αναλάβει. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα το θεωρούσε «άμεση συμμετοχή» των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Επίσης, ανακοίνωσε αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της αποστολής τέτοιων όπλων στην Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον και οι Εκτιμήσεις της
Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι οι ρωσικές απειλές είναι υπερβολικές και θα παραμείνουν στα λόγια. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία έχει υπερβεί άλλες «κόκκινες γραμμές» στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές κλιμακώσεις. Ανάλογα, η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές στρατιωτικές ενέργειες ως αντίποινα.
Σχέδιο Ερντογάν για Εκεχειρία
Στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τερματισμό της σύρραξης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε μια πρόταση για «πάγωμα» του πολέμου στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου και καθυστέρηση των συνομιλιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 10 χρόνια. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει αυτή η πρόταση για την Ουκρανία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μπορεί να προσφέρει μια ρεαλιστική προσέγγιση για εκεχειρία, με στόχο να παγώσουν οι συζητήσεις για την τύχη των κατεχόμενων εδαφών.
Διχασμός στην ΕΕ και Στάση των Ευρωπαίων
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία παραμένουν σε πρώτο πλάνο στην ΕΕ, καθώς η εκλογή Τραμπ έχει προκαλέσει φόβους για ανατροπή της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνονται διχασμένοι. Η Ουγγαρία, με στενές σχέσεις με τη Ρωσία, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι αυτή κλιμακώνει τον πόλεμο και ενδέχεται να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση.
Στάση Γαλλίας, Λιθουανίας και Γερμανίας
Η Γαλλία, παρά την προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η πλήξη ρωσικών στρατιωτικών στόχων παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή. Η Λιθουανία τόνισε ότι δεν είναι σαφές πόσους πυραύλους διαθέτει η Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Γερμανία, από την πλευρά της, επέμεινε στην απόφασή της να μην στείλει γερμανικής κατασκευής πυραύλους στην Ουκρανία, ενώ ο καγκελάριος Σολτς βρίσκεται υπό πίεση για τις επαφές του με τον Πούτιν.
Μπορέλ: Ο Πούτιν Δεν Θέλει Διαπραγματεύσεις
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος για διαπραγματεύσεις, παρά τις προσπάθειες για ειρηνική λύση. Ο Μπορέλ τόνισε τη σημασία της ενότητας στην ΕΕ και την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η «γλώσσα της ισχύος» για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές επιθέσεις.
Συμπεράσματα
Η σύγκρουση στην Ουκρανία παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με τη νέα απόφαση των ΗΠΑ να εντάσσεται σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι. Οι αντιδράσεις της Ρωσίας και οι αβεβαιότητες για την πορεία του πολέμου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης, ενώ η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να αναζητά μια διπλωματική λύση που θα αποτρέψει την επέκταση της σύρραξης σε παγκόσμιο επίπεδο.