Την διαγραφή του πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΝΔ παραπέμποντας τον βουλευτή και πρώην υπουργό στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, η οποία μετά την προβλεπόμενη παροχή εξηγήσεων θα επικυρώσει την ανωτέρω εισήγηση.
Ωστόσο, ο ίδιος Λευτέρης Αυγενάκης με ανάρτησή του ανέφερε ότι δεν παραδίδει την έδρα του αν και, όπως είπε, σέβεται την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
” Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου απο την Κ.Ο. του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή.
Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη.
Ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω — Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis)
Ποινή μομφής και αποκλεισμός για 15 ημέρες από την Βουλή
Για ανάρμοστη συμπεριφορά του βουλευτή έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος και ανακοίνωσε την ποινή της μομφής και του αποκλεισμού από τις εργασίες του Κοινοβουλίου του κ. Αυγενάκη.
Ο κ. Τασούλας από την έδρα τον Κώδικα Δεοντολογίας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη στο αεροδρόμιο και δήλωσε ότι δεν δέχεται την συγγνώμη που ζήτησε δημοσίως.
«Κατόπιν αυτού εφαρμόζοντας τις αρχές αυτές άρθρο 77 του Κανονισμού που προβλέπει ότι η συμπεριφορά αυτή είναι καταφρόνηση πολιτειακού θεσμού είμαι αναγκασμένος να ποινή της μομφής για ανάρμοστη συμπεριφορά και τον αποκλεισμό του από τις εργασίες του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.
«Εκπληκτος» από τις «υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, ωστόσο δήλωσε «έκπληκτος» από τις «υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται».
Το βίντεο ωστόσο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, καθώς δείχνει τον «γαλάζιο» βουλευτή να επιτίθεται στον εργαζόμενο επειδή δεν του επέτρεψε να εισέλθει στο αεροσκάφος μετά το κλείσιμο της πύλης.
Τον είχαν φωνάξει τόσες φορές στα μεγάφωνα ονομαστικά γιατί έφευγε η πτήση του, εκείνος δεν απάντησε.
«Αυτό που μας έγινε καταγγελία είναι ότι ενώ ο τέως υπουργός τον είχαν φωνάξει τόσες φορές στα μεγάφωνα ονομαστικά γιατί έφευγε η πτήση του, εκείνος δεν απάντησε. Όταν λοιπόν έφτασε εκεί πέρα, του είπαν ότι έχει κλείσει η πύλη επιβίβασης και δεν μπορεί να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Τότε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατευθύνθηκε προς τη φυσούνα, ζήτησε να ανοίξει η πόρτα να μπει στο αεροπλάνο, του είχαν πει ότι ήδη άρχισε να τροχοδρομεί το αεροπλάνο, βγήκε έξω, πήδηξε από τον πάγκο, το γκισέ ελέγχου, εκεί που ήταν και ο υπάλληλος ο συγκεκριμένος ο άτυχος και ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες του αεροπλάνου. Ο υπάλληλος του είπε μισό λεπτό να επικοινωνήσω με την εταιρεία, δεν είναι δικό μου θέμα αν θα ανοίξουν ή όχι, αλλά της εταιρείας καθαρά, τον εξυπηρέτησε, δηλαδή. Ο συνάδελφος, πήρε τη διαβεβαίωση από την εταιρεία ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τις πόρτες γιατί έχουν ήδη τροχοδρομήσει το αεροπλάνο. Τότε συνέβη αυτό που συνέβη», υπογράμμισε.
«Δηλαδή οι καταγγελίες είναι ότι τον χτύπησε τρεις φορές με την άκρη του τηλεφώνου του, άλλωστε η μία φαίνεται καθαρά, εκτός αν μας απατούν και τα μάτια μας, αυτά που βλέπουμε. Γιατί βγήκε και το διέψευσε ότι δεν υπήρξε καμία επαφή, απλά αυτά που βλέπω εγώ και τα είδατε και εσείς τα βλέπει όλος ο κόσμος. Τώρα αν δεν υπήρξε επαφή, τι να σας πω, φαίνεται καθαρά» σημείωσε.