Δίκες εξ αποστάσεως θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί σύντομα η χώρα μας

Δίκες εξ αποστάσεως θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί σύντομα η χώρα μας

Δίκες εξ αποστάσεως θα ξεκινήσει να πραγματοποιεί σύντομα η χώρα μας

||

Ο κατηγορούμενος θα βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, οι εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής στην έδρα και οι δικηγόροι οπουδήποτε μέσω βιντεοκλήσης

Δίκες εξ αποστάσεως θα πραγματοποιούνται πολύ σύντομα και στη χώρα μας σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στο φαινόμενο της ακύρωσης εκδίκασης εκατοντάδων υποθέσεων λόγω της πανδημίας αλλά και της εξάλειψης στην χρόνια κωλυσιεργία απονομής Δικαιοσύνης.

Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εσθονίας, που παρά τον κορονοϊό συνέχισε κανονικά να διεξάγει τις προγραμματισμένες δίκες. Κι αυτό γιατί η εν λόγω χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης, είχε φροντίσει εδώ και πολλά χρόνια να περάσει στην ψηφιακή εποχή, επιτρέποντας τις δίκες εξ αποστάσεως. Ο κατηγορούμενος, βρίσκεται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, οι εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής στην έδρα τους και οι δικηγόροι ή οι μεταφραστές σε οποιοδήποτε σημείο κατάλληλο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το ίδιο μοντέλο επιχειρεί να υιοθετήσει και η Ελλάδα, μέσω ενός έργου προϋπολογισμού 16,7 εκατ. ευρώ, με τον μειοδοτικό διαγωνισμό να ξεκινάει πολύ σύντομα.  Η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, όπως και ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων. Έτσι, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικού πινακίου θα περιοριστούν οι χαμένες ανθρωποώρες που απαιτεί η παρουσία στα δικαστήρια των εμπλεκομένων σε μία υπόθεση πολλές ώρες πριν διεξαχθεί μία δίκη, της οποίας η ακριβής ώρα διεξαγωγής αγνοείται. Το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται από τη βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει φέρει εις πέρας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Oι δίκες αποστάσεως που θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο π.χ. ένας καθηγητής πανεπιστημίου παραδίδει μάθημα στους φοιτητές, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου, θα καλύψουν τις ανάγκες των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Για τον σκοπό αυτό, θα εγκατασταθούν σταθερά συστήματα τηλεδιάσκεψης στις δικαστικές έδρες, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα λειτουργούν κινητά συστήματα τηλεδιάσκεψης σε πιστοποιημένους χώρους εντός των δικαστικών φορέων καθώς και των καταστημάτων κράτησης.

Έτσι, είναι προφανές ότι θα περιοριστεί το κόστος που σχετίζεται με τη μετακίνηση των μαρτύρων και επωμίζεται ο πολίτης στην περίπτωση των πολιτικών δικαστηρίων και το κράτος στην περίπτωση των ποινικών. Παράλληλα θα υπάρχει πλέον καλύτερη αξιοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που απασχολούνται κατά τη μεταγωγή επικίνδυνων κακοποιών στα δικαστήρια. Τέλος οι δίκες από απόσταση διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης και σε υποθέσεις που απαιτείται η κατάθεση ευάλωτων (π.χ. ανήλικοι, κακοποιημένες γυναίκες) ή προστατευόμενων μαρτύρων.

Πηγή: www.newbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παιανίας προχωράει στην περαιτέρω θωράκιση έναντι του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών προχωρά η δημοτική αρχή με την υλοποίηση μεγάλου έργου δημιουργίας αντιπυρικών ζωών σε περιοχές που γειτνιάζουν με…

Εγκρίθηκε νέα χρηματοδότηση 1.854.066 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για έξυπνα συστήματα στο Χαλάνδρι– Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός «Έξυπνη» στάθμευση, «έξυπνες» στάσεις και διαβάσεις, «έξυπνο» οδηγό πόλης για 1.000 τοπικές…

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, Γιάννης Μανιάτης και Νίκος Παπανδρέου κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν για την ενίσχυση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (ΕΔΑΠ), το οποίο έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου , ο οποίος είναι…