Τα σενάρια για προκαταβολή φόρου, κλίμακα εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ – Από πότε θα ισχύσουν
Αλλαγές σε μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων φέρνει η τρέχουσα χρονιά, όμως το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στις περαιτέρω μειώσεις των φορολογικών βαρών που εφόσον κλείσει η παρένθεση της πανδημίας θα αρχίσουν από το 2022. Μετά τον περσινό εκτροχιασμό βρίσκονται στο τραπέζι προτάσεις που ξεκινούν από το 2021 και θα αποτελέσουν τη βάση για να δρομολογηθούν από το επόμενο έτος οι μόνιμες μειώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας.
Ο βασικός άξονας περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογουμένους, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των συντελεστών για τα εισοδήματα που προκύπτουν από ενοίκια και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ήδη εξετάζεται να επαναληφθεί το 2021 η μείωση ή ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, ενώ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες θα δουν αύξηση αποδοχών λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει από φέτος. Ο κύβος ερρίφθη και για τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα αναπροσαρμοστούν εντός του 2021 και θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Προκαταβολή φόρου
Την εξέταση για επανάληψη του μέτρου της μείωσης ή και κατάργησης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Όσες επιχειρήσεις παρουσιάσουν πτώση τζίρου αναμένεται να πληρώσουν λιγότερο ή καθόλου προκαταβολή φόρου για το 2022. Η κίνηση αυτή πρόκειται να δώσει νέα ανάσα στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων προβλέπεται να καταγράψουν το 2020 μείωση του τζίρου, οδηγώντας έτσι στην καταβολή μειωμένου φόρου και στη συρρίκνωση του ποσού προκαταβολής φόρου, ενώ πολλές εταιρείες ενδεχομένως να καταγράψουν ζημίες.
Αντικειμενικές αξίες -ΕΝΦΙΑ
Δεν αναμένεται να επηρεάσει τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στα 2,6 δισ. ευρώ, όμως οι νέες εντάξεις περίπου 3.000 περιοχών αναμένεται να εισφέρουν από 300 έως 500 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής και βελτίωσης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος φέτος περίπου 250 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι το ποσό που θα προκύψει από τις νέες εντάξεις να το διαθέσει σε αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ. Ένα από τα σενάρια είναι η μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά, που σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές και σε κάποιους ιδιοκτήτες η πραγματική μείωση θα είναι 12% ή 15%.
Φορολογικοί συντελεστές – Εισφορά αλληλεγγύης
Από την κυβέρνηση έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντική εφαρμογή των προτάσεων της Έκθεσης Πισσαρίδη, που αφορά μεταξύ άλλων την εξέταση μείωσης φορολογικών συντελεστών τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις. Με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 24%, η Ελλάδα θα κινείται λίγο υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο είναι στο τραπέζι το σενάριο μείωσης στο 20% από το 2022. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μόνιμη κατάργηση για όλους τους φορολογουμένους της εισφοράς αλληλεγγύης. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2021 καταργήθηκε για ένα έτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα θα αποκτήσουν το 2021 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από μισθούς, καθώς επίσης και για τους φορολογουμένους που έχουν αποκτήσει φέτος εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες.
Πηγή: www.tanea.gr