Βρίσκεται στην περιφέρεια Αττικής στον δήμο Μαραθώνα. Η επίσημη ονομασία είναι ο Λιμνιώνας.
Η παραλία Λιμνιώνας βρίσκεται στην περιφέρεια Αττικής στον δήμο Μαραθώνα.
Η επίσημη ονομασία είναι ο Λιμνιώνας.
Ο δρόμος από την άσφαλτο μέχρι και τον κόλπο του Λιμνιώνα είναι χωμάτινος αλλά πολύ καλός χωρίς σημεία προβληματισμού για τον οδηγό.
Όταν φτάσετε αντικρίζετε τις εγκαταστάσεις μεταφοράς μεταλλευμάτων από τις οποίες σήμερα βλέπει κανείς τους δυο πύργους μέσα στη θάλασσα και τον πανύψηλο αναλημματικό τοίχο τις οποίες έχουν εκμεταλλευτεί οι κάτοικοι και μετατρέψει σε αποθήκες και κοτέτσια.
Είναι ένα ιδανικό σημείο για ψάρεμα και ηρεμία.
Αφανή Ορύγματα
Το βάθος του κεντρικού φρέατος αγγίζει τα 100 μέτρα.
Σύμφωνα με το nikost.gr, σε αυτό το μέρος παραγόταν ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέταλλο, ο σίδηρος.
Όπως αναφέρεται στο και σε επιγραφές που είναι εκεί, το μέρος είναι αρκετά επικίνδυνο για να το περπατήσεις.
Λίγα λόγια για την ιστορία της περιοχής και των μεταλλείων σιδήρου
Τα Ιταλικής κατασκευής μεταλλεία σιδήρου του Γραμματικού ανήκαν στην οικογένεια Σούτσου.
Μαρτυρίες ντόπιων ηλικιωμένων αναφέρουν και συμμέτοχη κάποιας Αγγλικής Εταιρείας.
Ξεκίνησαν να λειτουργούν γύρω στο 1880 διαθέτοντας ατελείωτου μήκους γαλαρίες σε διάφορα επίπεδα, βαθιά κάθετα φρέατα και γέφυρες, ενώ το δίκτυο της σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινούσε από την τοποθεσία στο Γραμματικό έφτανε, σύμφωνα με πηγές, μέχρι την Ραμνούντα, ως το Σέσι και τον Λιμνιώνα, μεταφέροντας το μετάλλευμα στα πλοία.
Η συστηματική λειτουργία των εγκαταστάσεων πρέπει να εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1920, καθώς η λειτουργία τους κρίθηκε ασύμφορη.
Κατά άλλους, λειτούργησαν μέχρι και το 1930, ενώ οι ντόπιοι διηγούνται ότι στα χρόνια της κατοχής (1940) από τη σιδηροδρομική γραμμή, εκτός από μετάλλευμα, φυγαδεύτηκαν άνθρωποι και περιουσίες.
Επομένως, βάσει των μαρτυριών, τα μεταλλεία ίσως χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά και κατά τις δεκαετίες 1920, 1930, 1940, ενώ λειτουργούσαν τακτικά τη δεκαετία του 1910, κάτι που πιστοποιείται και από χαραγμένες επιγραφές στον πυθμένα ενός μεγάλου πηγαδιού των εγκαταστάσεων, όπου αποδεικνύεται η παρουσία ανθρώπων εκεί σίγουρα μέχρι και το 1914.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για να αντλήσουμε πληροφορίες ανακαλύψαμε ότι, υπήρξαν προσπάθειες ιδιωτών να μάθουν την χαρτογράφηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής των Μεταλλείων Γραμματικού.
Μια διαδρομή λίγο έξω από το χωριό του Γραμματικού που ξεκινούσε προς τη Βόρεια πλευρά, πηγαίνοντας για Βαρνάβα, η οποία κατέληγε στη παραλία του Λιμνιώνα, Γραμματικού, αλλά οι προσπάθειες ήταν μάταιες μια και οι Υπηρεσίες παρέπεμπαν η μια στην άλλη μάλλον λόγο κενού πληροφοριών της περιοχής.
Πηγή:https://www.kaliterilamia.gr/
The post Η παραλία της Αττικής που κρύβει μυστηριώδη ιστορία first appeared on AtticaToday.