Το φάντασμα της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών… παραγώγων της συνεχίζει να πλανάται πάνω από το πολιτικό τοπίο, με τις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές να δείχνουν πως το κόμμα του καταδικασθέντος Ηλία Κασιδιάρη φλερτάρει ακόμη και με την είσοδο στη Βουλή. Πόσο πιθανό, όμως, είναι να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει;
Με τροπολογία, που είχε φτάσει στη Βουλή στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έβαζε ουσιαστικά φρένο στην κάθοδο της εγκληματικής οργάνωσης σε επόμενες αναμετρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της τροπολογίας, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, οι καταδικασθέντες στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ποινή τους. Το χρονικό διάστημα, δε, της αποστέρησης του εκλογικού τους δικαιώματος υπολογίζεται από την επόμενη κιόλας ημέρα της αμετάκλητης καταδίκης τους. Μάλιστα, οι αρμόδιοι εισαγγελείς αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να διαγραφούν από τον εκλογικό κατάλογο όσοι στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν.
Υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές
Ωστόσο, οι καταδικασθέντες – και άρα και τα μέλη του ακροδεξιού μορφώματος – διατηρούν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, στο οποίο, όμως, ο αρχηγός του δεν έχει καταδικαστική απόφαση στο ενεργητικό του. Αλλωστε, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, εξηγώντας στα «ΝΕΑ» την τροπολογία, επισήμαναν πως, βάσει Συντάγματος, δεν θα μπορούσε να απαγορευτεί στον οποιονδήποτε δεν έχει αμετάκλητα καταδικαστεί η συμμετοχή του στις εκλογές ως υποψήφιου βουλευτή. Με άλλα λόγια, τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μπορούν – προσώρας – να είναι υποψήφια, δεν μπορούν ωστόσο να ηγηθούν κόμματος.
Αυτό, λοιπόν, που επετεύχθη με τη συγκεκριμένη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και υπερψηφίστηκε από τη Βουλή είναι οι καταδικασθέντες, ακόμη κι αν δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση, να στερούνται του δικαιώματος να κατέχουν επιτελική θέση σε κόμμα ή πολιτική κίνηση και να κατέλθουν στις εκλογές ως ηγούμενοι αυτών. «Δεν επιτρέπεται να έχει θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής, νόμιμου εκπροσώπου σε πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων πρόσωπο που έχει καταδικασθεί είτε με κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα είτε με οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης είτε με ισόβια κάθειρξη για άλλο αδίκημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, στην περίπτωση του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, το κόμμα του οποίου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να έχει μια ανησυχητική δυναμική (άνω του 2%), πως δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος αρχηγός κόμματος. Βέβαια, όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξει αμετάκλητη απόφαση καταδίκης του, οπότε οριστικά θα στερηθεί πλήρως τόσο του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι.
Γράφει η Εύη Σαλτού