Την ανεξέλεγκτη δράση μελών της αλβανικής μαφίας στην Ελλάδα που πυκνώνει τις εγκληματικές επιθέσεις της βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη φονική επίθεση, το βράδυ της Τρίτης, σε πρατήριο καυσίμων στη Λεωφόρο Θηβών, που κόστισε τη ζωή σε έναν 37χρονο Αλβανό, ο οποίος είχε καταδικαστεί για διακίνηση κοκαΐνης πριν από 11 χρόνια και είχε κατηγορηθεί για μια ανθρωποκτονία στην Κυψέλη, για την οποία αθωώθηκε. Είχαν προηγηθεί, τους τελευταίους μήνες, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 32χρονου αλβανού ποινικού σε καφετέρια στα Σεπόλια και ενός 39χρονου ομοεθνούς του σε καφετέρια του Αγίου Παύλου, στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη, προ μερικών εβδομάδων, είχε βρεθεί στη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά βαριά τραυματισμένος από πυροβολισμούς ένας 34χρονος Αλβανός.
Στελέχη των Αρχών ασφαλείας εκτιμούν ότι ο εν εξελίξει «πόλεμος» του αλβανικού καρτέλ κοκαΐνης – που έχει δικτυωθεί και στη Λατινική Αμερική – μαίνεται και στη χώρα μας, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ ποινικών από τη γειτονική χώρα αφορούν και θέματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, μοιράσματος λείας από ληστείες, διακίνησης ναρκωτικών και «ληξιπρόθεσμα» χρέη από ύποπτες συναλλαγές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ότι ενδεικτικό του διεθνούς χαρακτήρα του «πολέμου» της αλβανικής μαφίας της κοκαΐνης είναι ότι σε πρόσφατες εξεγέρσεις στις φυλακές του… Ισημερινού διαπιστώθηκε συμμετοχή αλβανών κρατουμένων που είχαν συλληφθεί για σχετικά αδικήματα και είχαν δημιουργήσει «βάσεις» στη λατινοαμερικανική χώρα.
Εκτελεστές
Ωστόσο, τη μεγάλη εικόνα που σχηματίζουν οι ελληνικές Αρχές θολώνει η «επιστράτευση» 10-15 αλβανών εκτελεστών σε «συμβόλαια θανάτου» της εγχώριας μαφίας. Εμπειροι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι την περίοδο 2007-2009 είχε αναδειχθεί η δράση μεγάλης αλβανικής πολυδιάστατης συμμορίας που είχε δολοφονήσει μέσα σε δύο χρόνια 11 ανθρώπους (κυρίως στο κέντρο της Αθήνας), είχε τραυματίσει άλλους 13, ενώ, παλαιότερα, μέλη της είχαν προβεί σε απαγωγές, ληστρικές επιθέσεις και εκτεταμένο εμπόριο ναρκωτικών. Επιπλέον, αναφέρονται στη δράση άλλης ομάδας αλβανών ποινικών που συνδέθηκαν και αυτοί, την περίοδο 2014-2017, με αιματηρές επιθέσεις στο Μικρολίμανο, στο κέντρο της Αθήνας και αργότερα μέσα από τις φυλακές, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο γραφείο του. Οπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, οι ποινικοί αυτοί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός φυλακών, με στόχο την οργάνωση εγκληματικών επιθέσεων.
Η επίθεση
Το βράδυ της Τρίτης, λοιπόν, άγνωστοι που επέβαιναν σε ΙΧ άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν τους δύο άνδρες αλβανικής καταγωγής σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Θηβών 181. Το αμάξι τράπηκε σε φυγή και αργότερα βρέθηκε καμένο κοντά στη Λεωφόρο Κηφισού. Το θύμα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για μεταφορά ποσότητας κοκαΐνης που είχε εντοπιστεί σε αυτοκίνητο και σε κατοικία στην περιοχή των Αχαρνών. Επίσης, είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία ενός 30χρονου ομοεθνούς του στις 14 Φεβρουαρίου 2010 στην οδό Φωκίωνος Νέγρη της Κυψέλης. Το θύμα επέστρεφε σπίτι του από κατάστημα όπου διασκέδαζε και δέχθηκε επίθεση από άγνωστο άνδρα, ο οποίος τον πυροβόλησε δύο φορές, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κάλυκες πυροβόλου όπλου των 9 mm, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από το όπλο που είχε βρεθεί στο αυτοκίνητο στην προαναφερόμενη υπόθεση ναρκωτικών. Ως κίνητρο της δολοφονίας θεωρήθηκαν οικονομικές διαφορές μεταξύ δράστη και θύματος. Ομως ο δολοφονηθείς στο βενζινάδικο της Νίκαιας είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε το θύμα, δεν είχε καμία διαφορά μαζί του και ότι πιθανόν δράστης να ήταν αυτός που του είχε πουλήσει το όπλο, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα ο 37χρονος (η σύζυγος του οποίου περιμένει δίδυμα) να αθωωθεί για αυτή την υπόθεση.
Σύμφωνα με τις Αρχές, έκτοτε δεν είχε απασχολήσει ξανά για εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες. Προ διετίας, μάλιστα, φέρεται να προχώρησε σε μίσθωση του εν λόγω πρατηρίου με συγγενή του, ενώ παλιότερα φερόταν ιδιοκτήτης καφετέριας στα δυτικά προάστια. Ακόμη, το τελευταίο διάστημα φέρεται να έδινε το «παρών» στη Μύκονο, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ποιες ήταν οι δραστηριότητές του εκεί. Η ΕΛ.ΑΣ., τέλος, διαθέτει πληροφορίες ότι ο 37χρονος είχε χρέος της τάξης των 200.000 ευρώ, από άγνωστη όμως δραστηριότητα και συναλλαγή του.
in.gr