Δάφνη – Η γυναικοκτονία που πέρασε… απαρατήρητη

Δάφνη – Η γυναικοκτονία που πέρασε… απαρατήρητη

Δάφνη – Η γυναικοκτονία που πέρασε… απαρατήρητη

||

«Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ζητείται η άμεση και επείγουσα αστυνομική επέμβαση σε περιστατικό, λόγω ύπαρξης κινδύνων για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών ή και τέλεσης αυτόφωρων αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας, το πλήρωμα των περιπολικών μεταβαίνει άμεσα, για την παροχή βοήθειας στους πολίτες και τη διασφάλιση της νομιμότητας και ευταξίας. Κατά τη μετάβασή τους μεριμνούν για τη διασφάλιση της υγείας των εμπλεκομένων, την καταγραφή των απαιτούμενων πληροφοριών, που αφορούν το περιστατικό και τα στοιχεία των εμπλεκομένων και τη συνακόλουθη μεταφορά τους στα κατά τόπους αρμόδια αστυνομικά τμήματα, για την περαιτέρω προανακριτική διαχείριση του περιστατικού».

Αυτές τις γραπτές εντολές έχουν – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – οι αστυνομικοί που μεταβαίνουν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σαν κι αυτό που οδήγησε στην άγρια δολοφονία, το Σαββατο, της άτυχης 31χρονης στη Δάφνη από τον σύζυγό της. Οι εντολές αυτές περιέχονται στην ετήσια υπηρεσιακή έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., έκτασης 166 σελίδων, για τη βία μέσα σε σπίτια. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί (όπως συνέβη και με το τραγικό συμβάν στη Δάφνη από δύο ενστόλους που είχαν κληθεί στις 11 Ιουλίου για να επιληφθούν επεισοδίου του μοιραίου ζευγαριού) δεν ασχολούνται ουσιαστικά με τις εν λόγω τηλεφωνικές καταγγελίες. Δηλώνουν στο επιχειρησιακό κέντρο μετά από μία σύντομη παρουσία στο σημείο ότι «ουδέν ανευρέθη» και αναχωρούν για το επόμενο περιστατικό. Σε μία προβληματική κατάσταση που βιώνουν πολλοί πολίτες και δεν συνδέεται μόνο από με την «αδιαφορία» και τον «ωχαδερφισμό» των αστυνομικών αλλά και με τις καταγγελλόμενες ελλείψεις προσωπικού της τάξης του 50-70% σε αστυνομικά τμήματα που θα μπορούσαν να επιληφθούν τέτοιου είδους αναφορών για βιαιότητες σε βάρος γυναικών κι όχι μόνο μέσα στις οικογένειες. 

 

Η Άμεση Δράση

Κι έτσι το βάρος μεταφέρεται στους 250 αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης, με κάθε πλήρωμα να έχει να χειρισθεί σε κάθε βάρδια του περίπου 40 με 70 συμβάντα (ενδοοικογενειακής βίας, ενεργοποιήσεων συναγερμών, κλοπές και διαρρήξεις, διαταράξεις κ.λπ.). Με αποτέλεσμα να ασχολούνται, σε αρκετές περιπτώσεις, ελάχιστα με κάθε παρόμοιο συμβάν. Σε μια προβληματική διαχείριση περιστατικών της καθημερινότητας των πολιτών που αποτυπώνεται και με άλλους τρόπους, όπως στις περιπτώσεις κλοπών στους δρόμους, σε μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ. Με αστυνομικούς των κατά τόπους υπηρεσιών να αποφεύγουν λόγω έλλειψης προσωπικού ή και αδιαφορίας να καταγράφουν τα συμβάντα ως έχουν, να συντάσσουν μηνύσεις κ.λπ. Αντιθέτως στις περισσότερες περιπτώσεις προτρέπουν τους πολίτες για λόγους γραφειοκρατικούς και συντόμευσης των διαδικασιών να δηλώνουν απλές απώλειες των κλαπέντων πορτοφολιών, τσαντών κ.λπ. Οπως δηλώνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης «είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα τμήματα τάξης με προσωπικό διότι έχουν εντελώς αποψιλωθεί με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν κάποια συμβάντα για τα οποία οι πολίτες απευθύνονται σε αυτά. Η απάντηση «πάρτε την Αμεση Δράση διότι δεν έχουμε αστυνομικούς να σας στείλουμε» δεν αρμόζει και δεν τιμά έναν οργανισμό που πρέπει να σέβεται την υποχρέωση να παρέχει ποιοτική αστυνόμευση και αποτελεσματική προστασία του πολίτη».

Οπως σημειώνεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. «τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους αλλά και στις 73 νέες ειδικές αντίστοιχες υπηρεσίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στις έδρες των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας που ιδρύθηκαν τον Νοέμβριο του 2019. Ακόμα παράλληλα δημιουργήθηκε επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας». Ομως στην πράξη φαίνεται ότι όλα διαφοροποιούνται και πολλοί αστυνομικοί «κωφεύουν». Μάλιστα τον Ιούλιο του 2020 είχε συνταχθεί έγγραφο από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. όπου επισημαίνονταν αυτές οι παραλείψεις και η επιπόλαια διαχείριση επεισοδίων εντός των οικογενειών που καταλήγουν μερικές φορές σε τραγωδίες όπως αυτή της Δάφνης.

Η έκθεση για το 2020

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. το 2020 κατεγράφησαν «επισήμως» 5.413 κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας με αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Για τις επιθέσεις αυτές μέσα στα σπίτια  μεταξύ συγγενών είχαν συλληφθεί το 2020 5.620 δράστες (έναντι 5.465 την προηγούμενη χρονιά) από τους οποίους 4.633 (ποσοστό 82%) είναι άνδρες. Επιπλέον το 2020 κατεγράφησαν 5.809 θύματα (έναντι 5.527 το 2019) από τα οποία το 73% είναι γυναίκες. Οσον αφορά τις ηλικίες των ανδρών δραστών από τους 4.450 συλληφθέντες εντός του 2020, οι 1.409 (ποσοστό 32%) ήταν ηλικίας 35 έως 45 ετών και οι 1.481 (ποσοστό 33%) ηλικίας από 45 έως 60 ετών. Από τις 4.191 θύματα γυναίκες οι 1.337 (ποσοστό 32%) είναι ηλικίας 35 έως 45 ετών, οι 972 (ποσοστό 23%) είναι ηλικίας μεταξύ 45 – 60 ετών. Ακολουθούν με 518 θύματα η ηλικία 30 έως 35 ετών και με 299 εκείνη από 60 έως 75 ετών.

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης ΤΑΠ-ΔΦ-ΔΤ, θα δημιουργηθεί ένας κόμβος μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων, χωρίς ενδιάμεσα συστήματα είπε ο Δ. Παπαστεργίου. Επίσης, αλλάζουν τα…

«Με επικοινωνιακά τρικ μιας ανεπαρκέστατης διοίκησης δεν λύνονται τα προβλήματα του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.Το ψέμα έχει γίνει πρώτη φύση της κα Τσεβά και καταβαραθρώνει καθημερινά τον δήμο μας.Τα πράγματα είναι απλά.…

Η Δήμητρα Τσεβά τολμά να μιλήσει για «φθηνή αντιπολίτευση». Μέσα στο θυμό της παραγνωρίζει ότι τόσο εκείνη, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ζαφειρόπουλος, δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις…