
Νέα προσφυγή δήμων στο ΣτΕ κατά του ΝΟΚ
Πιστοί στη δέσμευσή τους, οι δήμαρχοι πολλών δήμων της Αττικής ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σκοπός τους είναι να ακυρώσουν το νέο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο θεσπίστηκε με βάση νομοτεχνική έγκριση του ΣτΕ. Το Διάταγμα αφορά το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και την έναρξη οικοδομικών εργασιών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Η προσφυγή αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2026.
Σημαντική εκδήλωση για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, με θέμα “Η προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος απέναντι στα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού”. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πλήθος δημάρχων και άλλων αιρετών της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πολιτών. Οι ομιλητές κατακεραύνωσαν τα κίνητρα του ΝΟΚ, χαρακτηρίζοντάς τα ως «σύστημα εξυπηρέτησης κατασκευαστικών συμφερόντων εις βάρος του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών». Υπήρξε ομοθυμία για ενέργειες που στοχεύουν στην οριστική ακύρωση της εφαρμογής του.
Συμμετοχές και πολιτικές παρουσίες
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ειδικοί με εμπειρία στο ΣτΕ, καθώς και δικηγόροι που εξειδικεύονται σε πολεοδομικά ζητήματα. Ανάμεσα στους δημάρχους που παραβρέθηκαν ήταν ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, και ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαράλαμπος Μπονάτσος.
Από την κεντρική πολιτική σκηνή, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη από τη ΝΔ, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Εύη Καρακώστα. Η συμμετοχή των πολιτικών προσώπων υπογραμμίζει τη σημασία του θέματος και την ανάγκη για διάλογο γύρω από την εφαρμογή του ΝΟΚ.
Ειδικότερα, οι δήμοι που θα συμμετάσχουν στην προσφυγή εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση, ενισχύοντας την προσπάθεια για την ακύρωση του νέου κανονισμού.














