Κλιματική αλλαγή: «Είναι ήδη εδώ, τη ζούμε», προειδοποιούν επιστήμονες – «Το έγκλημα συνεχίζεται»

Κλιματική αλλαγή: «Είναι ήδη εδώ, τη ζούμε», προειδοποιούν επιστήμονες – «Το έγκλημα συνεχίζεται»

Κλιματική αλλαγή: «Είναι ήδη εδώ, τη ζούμε», προειδοποιούν επιστήμονες – «Το έγκλημα συνεχίζεται»

Η ιλιγγιώδης ταχύτητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη υπερβαίνει τον ρυθμό των προσπαθειών για την προστασία δισεκατομμυρίων ευάλωτων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως.

Η έκθεση, όπως γράφει το Bloomberg, προειδοποιεί ότι μεγαλώνει η αναντιστοιχία ανάμεσα στην αύξηση της θερμοκρασίας από τη μία πλευρά και τις αργές και σπασμωδικές προσπάθειες προσαρμογής από την άλλη. Απομένει λίγος χρόνος για να καλυφθεί η διαφορά, επισημαίνεται, προτού κλείσει οριστικά «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας».

«Η έκθεση αποκαλύπτει με ποιους τρόπους πλήττονται από την κλιματική αλλαγή οι άνθρωποι και ο πλανήτης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αποκάλεσε, μάλιστα, το έγγραφο 3.500 σελίδων ως «άτλαντα του ανθρώπινου πόνου» και ως κατηγορητήριο για σειρά εγκλημάτων από πλευράς παγκόσμιων ηγεσιών που «έχουν παραιτηθεί».

Πρόκληση για παγκόσμια συνεργασία αποτελεί και το γεγονός ότι η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία πιθανότατα επισκιάζει την πρώτη σημαντική έκθεση για την ευπάθεια του κλίματος εδώ και οκτώ χρόνια.

Πρόκειται για το δεύτερο έγγραφο που κυκλοφόρησε σε λιγότερο από έξι μήνες από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ αναμένονται επιπλέον δύο εκθέσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ερευνητές εστιάζουν στην ανετοιμότητα των κρατών να αντιμετωπίσουν την κλιματική αστάθεια και τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες, που σήμερα βρίσκονται στους 1,1° Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τα πιο σημαντικά ευρύματα της νέας έκθεσης:

  • Τα αποτελέσματα της τήξης των παγετώνων και της απόψυξης του μόνιμου παγετού σε ορισμένες περιοχές «πλησιάζουν στο μη αναστρέψιμο».
  • Ο μισός κόσμος ζει ήδη με «σοβαρή λειψυδρία» για παρατεταμένες περιόδους.
  • Μπορεί να αναμένεται παγκόσμια αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, εξαιτίας περισσότερων τροφιμογενών και μολυσματικών ασθενειών.
  • Η αύξηση της αγροτικής παραγωγής έχει επιβραδυνθεί και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • Έως και το 14% των ζωικών ειδών που μελετήθηκαν στα χερσαία οικοσυστήματα θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα «πολύ υψηλό» κίνδυνο εξαφάνισης, εφόσον η θέρμανση αγγίξει το επίπεδο των 1,5°C.

Οι αποφάσεις της επόμενης δεκαετίας θα καθορίσουν ποιοι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν. Η θέρμανση, πέρα από αυτό το επίπεδο, «θα αυξήσει αναπόφευκτα πολλαπλούς κλιματικούς κινδύνους», γράφουν οι επιστήμονες. Ακόμη και αν μειωθεί η θερμοκρασία αφού περάσει τους 1,5°C – κάτι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολο – πιθανώς θα άφηνε μη αναστρέψιμη ζημιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/TyrvWCIzQzE Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο λόγος» παραχώρησε ο δημοφιλής ηθοποιός και πρώην αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Χάρης Ρώμας, με αφορμή την ενεργή του συμμετοχή στην περιβαλλοντική…

https://youtu.be/P6s4O2iV4lw Τις… καυτές πατάτες της επικαιρότητας σχολιάζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, καλεσμένος του OnCamera.gr στην εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» με την Βιργινία Μάρκου. Ο κ.…

https://youtu.be/_BH5ErZT2XQ Την πρώτη του συνέντευξη στο OnCamera.gr μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, παραχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Μαραθώνα κ. Βασίλης Αχλάδης, στην εκπομπή της…