Τα εθνικιστικά παραληρήματα της Τουρκίας εκθέτουν την ίδια, τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε απαντά σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει «έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».
Η Τουρκία καταδίκασε την αντίδραση της Ελλάδας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε σήμερα τις δηλώσεις που έκαναν Έλληνες αξιωματούχοι μετά την πραγματοποιήση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής χθες Παρασκευή στην Αγία Σοφία.
“Η Ελλάδα έδειξε για μία ακόμη φορά την εχθρότητά της προς το ισλάμ και την Τουρκία με τη δικαιολογία της αντίδρασης στο γεγονός ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας άνοιξε για προσευχή”, ανέφερε ο Χαμί Ακσόι εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε γραπτή του ανακοίνωση.
Εξάλλου το τουρκικό υπουργείο πρόσθεσε ότι καταδικάζει έντονα τις εχθρικές δηλώσεις που έκανε η κυβέρνηση της Ελλάδας και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως και το κάψιμο μιας τουρκικής σημαίας σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας
Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το υπουργείου Εξωτερικών, ενώ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη για το ζήτημα αυτό που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.
“H αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: “Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της”.
“Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα”, αναφέρει η ανακοίνωση.
“Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του”.
“Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας”, υπογραμμίζει.
“Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών”, καταλήγε