Υπ. Ανάπτυξης: «Δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι η αγορά»

Υπ. Ανάπτυξης: «Δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι η αγορά»

Υπ. Ανάπτυξης: «Δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι η αγορά»

Με τον πληθωρισμό να έχει πάρει και πάλι την ανιούσα και την ίδια ώρα τους επιχειρηματίες να δηλώνουν στην τελευταία έρευνα της Grant Thornton ότι σκοπεύουν να ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές κι ας υποχωρούν τα κόστη τους με στόχο τη μεγαλύτερη κερδοφορία, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης γνωρίζει πως εάν δεν παρέμβει τώρα δυναμικά, οι κίνδυνοι για την οικονομική πορεία της χώρας θα είναι μεγάλοι.

Ως εκ τούτου τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο πολυεθνικές εταιρείες P&G και Unilever (σσ 1 εκατ. ευρώ στην κάθε μία) λειτουργούν περισσότερο ως ένα ισχυρό «μήνυμα» προς το σύνολο της αγοράς και κυρίως βιομηχανίες, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις αλλά και τις υπόλοιπες θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών. Ένα μήνυμα που φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών τουλάχιστον άλλες πέντε θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών για πιθανή παραβίαση του πλαφόν κέρδους που έχει επιβληθεί στα προϊόντα που θεωρούνται “απαραίτητα για τη διαβίωση”.

Στην περίπτωση των P&G και Unilever μπορεί τα προϊόντα να μην αφορούν τρόφιμα, όπου εστιάζεται σήμερα και το μεγαλύτερο πρόβλημα πληθωρισμού, εν τούτοις θεωρούνται βασικά για ένα νοικοκυριό (κυρίως καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής).

Παράγοντες της αγοράς εξηγούσαν χθες στο newmoney. ότι τα ανώτατα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο εταιρείες ήταν υπερβολικά αυστηρά με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις κυρίως ως προς τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ. Κάτι που φρόντισε εξάλλου να επισημάνει χθες η Unilever που έσπευσε να ανακοινώσει οτι θα προσβάλει με κάθε δυνατό τρόπο το πρόστιμο, αναζητώντας Δικαίωση, αφού κρίνει πως ο τρόπος που έγιναν οι μετρήσεις απ’ τη ΔΙΜΕΑ δεν λαμβάνει υπόψη του κρίσιμες παραμέτρους για την τελική τιμή και γενικά την πορεία των τιμών “τσουβαλιάζοντας” προϊόντα εντός και εκτός προωθητικών ενεργειών.

Απ’ την πλευρά του πάντως ο υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την ελληνική αγορά «να γίνει ξέφραγο αμπέλι», ανεχόμενη φαινομένων ‘πληθωρισμού της απληστίας’. Ως εκ τούτου διαμηνύει πως οι έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα για τους παρανομούντες. Φρόντισε μάλιστα να ρίξει εκ νέου τα βέλη του προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού καλώντας την να ελέγχει τις εταιρείες για το αν εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…