Υγειονομικοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μη βρασμένου ωμού γάλακτος

Υγειονομικοί κίνδυνοι από την κατανάλωση μη βρασμένου ωμού γάλακτος

Το ωμό γάλα, γνωστό και ως μη επεξεργασμένο γάλα, έχει αποκτήσει μια συγκεκριμένη δημοτικότητα, ωστόσο, φέρει υγειονομικούς κινδύνους. Για να αποφευχθεί η τροφική δηλητηρίαση, θα πρέπει να βράζεται πριν την κατανάλωση. Πόσο καλά είναι γνωστό το ωμό γάλα στον πληθυσμό; Πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τον υγειονομικό του κίνδυνο; Σύμφωνα με έρευνα του BfR Consumer Monitor, δύο τρίτα των συμμετεχόντων είχαν ακούσει για το ωμό γάλα, αλλά μόλις το 10% εξέφρασε ανησυχία, καθιστώντας το ωμό γάλα το θέμα με τη λιγότερη ανησυχία από τους κινδύνους που εξετάστηκαν.

Υγειονομικοί κίνδυνοι και ευαίσθητες ομάδες

Ο Πρόεδρος του BfR, καθηγητής Άντρεας Χένσελ, εξηγεί: «Οι υγειονομικοί κίνδυνοι του ωμού γάλακτος υποτιμώνται». Το ωμό γάλα μπορεί να μεταφέρει παθογόνους μικροοργανισμούς. Ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς, θα πρέπει γενικά να αποφεύγουν το μη βρασμένο ωμό γάλα. Ωστόσο, και οι υγιείς ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ήπια έως σοβαρή τροφική δηλητηρίαση κατά την κατανάλωση ωμού γάλακτος, ανάλογα με τον παθογόνο.

Δημόσια αντίληψη για τους υγειονομικούς κινδύνους

Η έρευνα ρωτά επίσης: «Ποιους θεωρείτε τους μεγαλύτερους υγειονομικούς κινδύνους στην καθημερινή ζωή, όπως σε σχέση με τρόφιμα, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ρούχα ή παιχνίδια;» Η δημόσια γνώμη είναι συνεπής σε αυτή την ανοικτή ερώτηση. Οι πιο συχνά αναφερόμενοι κίνδυνοι είναι οι ανεπιθύμητες ουσίες (όπως «χημικά» ή «ρύποι», που αντιπροσωπεύουν το 41% των απαντήσεων). Ακολουθούν τα πλαστικά (17%), τα πρόσθετα τροφίμων (10%), ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως το λίπος, η ζάχαρη ή το αλάτι (10%) και οι ανθυγιεινές διατροφές και τρόποι ζωής (10%).

Η έρευνα, για πρώτη φορά, ρωτά και για την υπερκατανάλωση αντί για την ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι το 26% δηλώνει ότι είναι καλά ενημερωμένο για την υπερβολική πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, ενώ στην προηγούμενη έρευνα το 37% των συμμετεχόντων δήλωναν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για την ανεπαρκή πρόσληψη.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr