
Κρατήσεις υπαλλήλων του ΟΗΕ στην Υεμένη
Στη Σαναά της Υεμένης, ο εκπρόσωπος της Unicef, Πίτερ Χόκινς, είναι ανάμεσα στους 20 υπαλλήλους του ΟΗΕ που έχουν συλληφθεί από τους αντάρτες Χούθι, όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του οργανισμού. Η επιδρομή που πραγματοποίησαν οι Χούθι στο συγκρότημα του ΟΗΕ συνέβη χθες (18/10/25) και περιλάμβανε τη σύλληψη 15 διεθνών και 5 ντόπιων υπαλλήλων.
Η κατάσταση των κρατούμενων
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι σιίτες αντάρτες Χούθι εισέβαλαν στο συγκρότημα του οργανισμού, όπου και κρατούν τους υπαλλήλους. Αξιοσημείωτο είναι ότι 11 ντόπιοι εργαζόμενοι του ΟΗΕ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ανακρίσεις. Ο οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με τους Χούθι και άλλους ενδιαφερόμενους προκειμένου να επιλύσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, αποκαθιστώντας τον έλεγχο των εγκαταστάσεών του στη Σαναά.
Η αντίδραση του ΟΗΕ
Ο εκπρόσωπος του μόνιμου συντονιστή του ΟΗΕ στην Υεμένη τόνισε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας των Χούθι εισήλθαν στις εγκαταστάσεις του οργανισμού χωρίς άδεια. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Χούθι επιτίθενται σε γραφεία του ΟΗΕ, καθώς είχαν προηγούμενη επίθεση στις 31 Αυγούστου 2025, όπου είχαν συλλάβει περίπου δέκα υπαλλήλους. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και οι διεθνείς οργανισμοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.