Ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου και καταπολέμησης κουνουπιών 2023

Ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου και καταπολέμησης κουνουπιών 2023

Ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου και καταπολέμησης κουνουπιών 2023

Ο Δήμος Βριλησσίων ξεκινά το πρόγραμμα ελέγχου-καταπολέμησης κουνουπιών και για το έτος 2023. Οι εφαρμογές θα γίνονται ανά εικοσαήμερο, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο
και θα περιλαμβάνουν εργασίες προνυμφοκτονίας σε χώρους όπου υπάρχουν λιμνάζοντα και ρυπασμένα ύδατα, κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων, για τον περιορισμό της ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών.
Η εφαρμογή προνυμφοκτονίας στα φρεάτια των όμβριων υδάτων και λοιπών υδατοσυλλογών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βριλησσίων θα πραγματοποιείται με ταμπλέτες σκευασμάτων βραδείας αποδέσμευσης και όπου απαιτείται, συνδυαστικά θα χρησιμοποιούνται ψεκαστικά συστήματα.
Ο κύκλος εργασιών της προνυμφοκτονίας θα περιλαμβάνει (α) έλεγχο εστιών, (β) καταγραφή της αφθονίας των προνυμφών και (γ) εφαρμογές προνυμφοκτόνων σκευασμάτων στις εστίες. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των κύκλων των εργασιών θα είναι 20 (είκοσι) μέρες και όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα χρησιμοποιούνται θα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σύμφωνα με την λίστα της επικαιροποιημένης εγκυκλίου για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του έτους 2023 («Εγκεκριμένα βιοκτόνα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών»).
Παράλληλα θα πραγματοποιούνται κύκλοι εφαρμογών στα ρέματα Χαλανδρίου – Βριλησσίων, Πολυδρόσου – Ρεματιάς (μέχρι Αττική οδό) και Βριλησσού από την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών, για το έτος 2023.
Βασική παράμετρος για την επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στο Δήμο μας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών.
Για την προστασία από τα κουνούπια συμβάλλουμε όλοι:

  • Προλαμβάνουμε: Όχι στάσιμα νερά σε μπαλκόνια και αυλές.
  • Προστατευόμαστε: Εντομοαπωθητικό μέρα και νύχτα.
    Η συνεισφορά των πολιτών στην καταπολέμηση μπορεί να είναι σημαντική, δεδομένου ότι υπάρχουν αναρίθμητοι χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως πλημμυρισμένα υπόγεια, ανοικτές δεξαμενές, δοχεία κάθε τύπου, όπως πιατάκια από γλάστρες, διαρροές νερού ή ανοιχτά φρεάτια σε εσωτερικές αυλές,κλπ.
    Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους. Επομένως, πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο, τη βεράντα που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους. Είναι εύκολο να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ένας βασικός κανόνας:
    «Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό».
    Τι πρέπει να κάνουμε:
  • Περιορίζουμε στον χώρο μας όλες τις επιφάνειες ή μεγάλα αντικείμενα όπου
    μπορεί να λιμνάζουν νερά
  • Φυλάμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (βαρέλια, ποτιστήρια, τενεκέδες,
    κλπ.), γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα
  • Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στα δοχεία νερού των κατοικίδιων
    ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα)
  • Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον
    μία φορά την εβδομάδα
  • Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
  • Απομακρύνουμε το νερό που συγκεντρώνεται γύρω από εξαρτήματα αυτόματουσυστήματος άρδευσης (μπεκ, σταλάκτες, κ.λ.π.)
  • Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής, ώστε να μη δημιουργούνται λιμνάζοντα νερά.
  • Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
  • Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
  • Αν έχουμε πισίνα, καλό είναι να θέτουμε σε λειτουργία κάθε μέρα το φίλτρο καθαρισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών
    Πώς να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών:
  • Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)) και φυσικές ουσίεςόπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένηεντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιώνκυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία.
    Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα- αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
  • Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα. Ορισμένα είδη τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
    -Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
    Πώς να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;
  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρηση τους.
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη < 2μηνών). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, Βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρόμπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων απο τον Δήμο στην Αγία Παρασκευή. Την Κυριακή 22/12 στις 17:30. θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο με τίτλο «…Τρίγωνα Κάλαντα…». H…