Να επιστρέψουν στην Ελλάδα επιθυμούν πλέον δεκάδες επιστήμονες που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Αρκετοί Έλληνες επιχειρούν το μεγάλο βήμα και επιστρέφουν σε μια χώρα αρκετά διαφορετική από εκείνη που άφησαν πριν χρόνια.
Για την τάση επιστροφής των νέων και για το… πέρασμα από την εποχή τουbrain drain σε αυτήν του brain regain μιλούν στον ΟΤ ο πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Brain Regain Κωνσταντίνος Κεσεντές και η συνιδρύτρια Πόπη Καλαϊτζή.
«Για να επιτευχθεί το «brain gain» στο σημερινό παγκόσμιο και άκρως ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ποιοτικών θέσεων εργασίας σε σύγχρονες επιχειρήσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν ελκυστικές αμοιβές και δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κεσεντές.
Από την πλευρά της, η κ. Καλαϊτζή σημειώνει ότι «από την ανάλυση των χαρακτηριστικών των ατόμων που δήλωσαν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα προκύπτει ότι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 25-34 και 45-54, εργάζονται στο εξωτερικό λιγότερο από 6 χρόνια και στην πλειονότητα τους έχουν την οικογένεια και τα παιδιά τους στην Ελλάδα».
– Ποια είναι η άποψή σας, για την τεράστια διαρροή επιστημόνων προς το εξωτερικό που παρατηρείται και κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια;
Κ. Κεσεντές: Πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η κινητικότητα των Ελλήνων επιστημόνων είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται το γεγονός της σημαντικής -δυσανάλογης σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας μας- παρουσίας Ελλήνων επιστημόνων σε θέσεις υψηλής ευθύνης παγκοσμίως. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο πήρε μαζικές διαστάσεις και σχεδόν 500.000 Έλληνες πολίτες, στην πλειοψηφία απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας ευκαιρίες για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Μια πρώτη ανάγνωση του φαινομένου αποτελεί η διαπίστωση ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των 500.000 ατόμων, οι οποίοι πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κατάφεραν να εξασφαλίσουν στο εξωτερικό ικανοποιητικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που αντιστοιχούσαν στα προσόντα τους. Εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος για τους ιδίους και τις οικογένειες τους (πολλές εκ των οποίων εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα), η εργασία στο εξωτερικό τους παρείχε τη δυνατότητα ατομικής εξέλιξης στους τομείς εξειδίκευσης τους αλλά και απόκτησης εμπειρίας από σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα.
in.gr