Πρόταση βόμβα για καθολικό lockdown στην Αττική έκανε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός μιλώντας στο OPEN, εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας , τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να κλείσουν και τα σχολεία στην Αττική.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.
Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».
Ο υπουργός ανέλυσε τα νούμερα νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια τα κρούσματα σε παιδιά 0-9 ετών για το διάστημα 24-30/1: 435 σε σύνολο 6.676 κρουσμάτων (11%).
«Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική», είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον δήμο έχουν αυξητική τάση.
Στο «κόκκινο» η Αττική
Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματά της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%». Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς.
Η παρατεταμένη καραντίνα, αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση. Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς. Στο τραπέζι βρίσκονται σχετικές προτάσεις, οι οποίες ενδέχεται να υιοθετηθούν ανακοινωθούν ακόμα και αύριο Τετάρτη ή Πέμπτη.
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας και κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας σημείωσε ότι ένα γενικό lockdown δύο εβδομάδων θα ήταν μια λύση, που θα ανέκοπτε την πορεία και τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν είμαστε μακριά από το γενικό lockdown», τόνισε χαρακτηριστικά.’
O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο MEGA προέβλεψε ότι ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες και πως το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά.
Για τα εμβόλια είπε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι μικρότερη.
«Όλα τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά στο να μας προφυλάσσουν από τη σοβαρή νόσο», διευκρίνισε και εξήγησε πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας σημαίνει ότι αν κάποιος κολλήσει κορωνοϊό ενώ έχει κάνει εμβόλιο, δε θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.
«Σαν πολιτεία και κοινωνία πρέπει να βρούμε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσά στο υγειονομικό κόστος και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εναλλασσόμενη εφαρμογή μέτρων οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα.
Ποια σχολεία είναι ανοιχτά
Μέχρι στιγμής, τα σχολεία είναι ανοιχτά εκτός από τα Λύκεια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ισχύει για τους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά και εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια ισχύει για Δήμους Θήρας και Μυκόνου.
Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και εξ αποστάσεως για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις) ισχύει για τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, για τους Δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης (Ηλεία), Ζακύνθου, Τεμπών (Λάρισα), Πύδνας-Κολινδρού (Πιερία), Ρεθύμνης, Διρφύων-Μεσσαπίων (Εύβοια), Τανάγρας, Εορδαίας (Κοζάνη), Θηβαίων και Σπάρτης.
Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.
in.gr