Βιοδιασπώμενη συσκευασία: Η εναλλακτική λύση στο πλαστικό

Η επανάσταση της βιοδιασπώμενης συσκευασίας

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Processes εξετάζει τη χρήση βιοδιασπώμενων, βρώσιμων συσκευασιών για τρόφιμα, εστιάζοντας σε σακούλες μίας χρήσης που διαλύονται γρήγορα. Η παραδοσιακή πλαστική συσκευασία, η οποία είναι συνήθως μη βιοδιασπώμενη, αποτελεί σημαντική πηγή περιβαλλοντικής ρύπανσης. Νέες μέθοδοι συσκευασίας αναπτύσσονται, κυρίως βασισμένες σε βιοπολυμερείς ή πολυλειτουργικά υλικά, για να αντικαταστήσουν τα πλαστικά και άλλους συνθετικούς πολυμερείς.

Η σημασία της βιοδιασπώμενης συσκευασίας

Περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει σε απόβλητα κάθε χρόνο, με το συνολικό βάρος να αγγίζει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους, αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η βελτίωση της συσκευασίας τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης, η οποία είναι μια από τις κύριες αιτίες της σπατάλης τροφίμων.

Στην αρχαία ιστορία, η φυσική συσκευασία τροφίμων περιλάμβανε φύλλα, κολοκύθες, κελύφη και βιοδιασπώμενα καλάθια από γρασίδι, μπαμπού ή ξύλο. Αργότερα, χρησιμοποιήθηκαν αγγεία και γυάλινα βάζα, και στη συνέχεια χαρτί. Η ανάπτυξη της πλαστικής συσκευασίας πριν από περίπου 150 χρόνια έχει διατηρήσει την κυριαρχία της μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούμενη σε πολλές μεθόδους συντήρησης τροφίμων, όπως η συσκευασία με τροποποιημένη ατμόσφαιρα, η συσκευασία κενού, η αποστειρωμένη συσκευασία και η ενεργή συσκευασία.

Πλεονεκτήματα και προκλήσεις της βρώσιμης συσκευασίας

Ωστόσο, το περιβαλλοντικό κόστος της πλαστικής συσκευασίας έχει οδηγήσει σε πτώση της δημοτικότητάς της μεταξύ ορισμένων καταναλωτών, και έτσι αναπτύσσονται βιοπλαστικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Βιοπλαστικών (EBO), τα βιοπλαστικά είναι είτε βιολογικά (παράγονται από ανανεώσιμες πρώτες ύλες) είτε βιοδιασπώμενα, αν και όχι πάντα και τα δύο.

Οι βρώσιμες επενδύσεις παράγονται από ενώσεις που αναγνωρίζονται ως ασφαλείς (GRAS) και κατασκευάζονται σύμφωνα με τις καλές πρακτικές παραγωγής (GMP). Αυτές ρυθμίζονται σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ και των ΗΠΑ, και η βρώσιμη συσκευασία υπόκειται στα ίδια πρότυπα με τα προϊόντα τροφίμων.

Η βρώσιμη συσκευασία ευθυγραμμίζεται με τις πτυχές της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικούς κανονισμούς, εστιάζοντας στη βελτίωση της τοπικής διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης και της μείωσης της εξάρτησης από μη βιοδιασπώμενα πλαστικά. Αυτές οι βρώσιμες επενδύσεις μπορεί να είναι είτε προδιαμορφωμένες είτε σχηματισμένες με την ξήρανση του υλικού πάνω στο τρόφιμο.

Τα πλεονεκτήματα της βρώσιμης συσκευασίας περιλαμβάνουν την αντοχή στο φως, την υγρασία και τα αέρια, καθώς και την θερμική σταθερότητα, που επιτυγχάνεται μέσω της ρύθμισης παραμέτρων όπως η συγκέντρωση του υλικού, ο τύπος του πλαστικοποιητή, η σύνθεση του διαλύτη, το pH, η θερμοκρασία και το πάχος της μεμβράνης.

Τελευταία άρθρα από την Ελλάδα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ONCAMERA

ΕΡΕΥΝΑ ONCAMERA - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr