
Βενεζουέλα: Ο πάπας Λέων στο πλευρό των κατοίκων της χώρας
Ο πάπας Λέων ΙΔ’ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από αμερικανικές δυνάμεις. Σε δήλωσή του, που έγινε γνωστή σήμερα, 4 Ιανουαρίου 2026, ο πάπας υπογράμμισε ότι η ευημερία των κατοίκων της χώρας πρέπει να είναι η προτεραιότητα.
Κάλεσμα για σεβασμό της κυριαρχίας
Με τον Μαδούρο να έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ, ο Λέων ΙΔ’ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει την κυριαρχία της Βενεζουέλας. «Η ευημερία του αγαπητού λαού της Βενεζουέλας πρέπει να υπερισχύσει πέρα από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να ξεπεραστεί η βία και να υιοθετηθούν οδοί δικαιοσύνης και ειρήνης.
Ανθρωπιστική προσέγγιση
Ο πάπας, μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η Βενεζουέλα μια ανεξάρτητη χώρα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δήλωσή του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα, καθώς οι πολίτες της αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Η θέση του πάπα Λέων ΙΔ’ ενισχύει την φωνή των κατοίκων της Βενεζουέλας, οι οποίοι αναζητούν ειρηνικές λύσεις και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα τους. Με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις, η διεθνής κοινότητα καλείται να παρακολουθήσει στενά την κατάσταση και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας.














