Vegan διατροφή με ανθυγιεινές φυτικές τροφές προάγει μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τη Μεσογειακή διατροφή

Vegan διατροφή με ανθυγιεινές φυτικές τροφές προάγει μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τη Μεσογειακή διατροφή

Μια πρόσφατη ανάλυση από την Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική, δημοσιευμένη στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, αποκαλύπτει ότι η vegan διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με τη Μεσογειακή διατροφή. Αυτό συμβαίνει παρά την κατανάλωση φυτικών τροφών που θεωρούνται ανθυγιεινές σύμφωνα με τον δείκτη φυτικής διατροφής.

Η επίδραση της vegan διατροφής στην απώλεια βάρους

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αποφυγή ζωικών προϊόντων και η κατανάλωση τροφών όπως οι πατάτες και οι επεξεργασμένοι σπόροι, οι οποίοι κατατάσσονται ως “ανθυγιεινές” από τον δείκτη φυτικής διατροφής, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Όπως δήλωσε η Δρ. Χάνα Καλεόβα, διευθύντρια κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, “η vegan διατροφή, ακόμη και όταν περιλαμβάνει ανθυγιεινές φυτικές τροφές, είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από τη Μεσογειακή διατροφή, καθώς αποφεύγει τα ζωικά προϊόντα και τα πρόσθετα έλαια”.

Στοιχεία της μελέτης

Η νέα έρευνα αποτελεί δευτερεύουσα ανάλυση μιας προηγούμενης μελέτης της Επιτροπής Ιατρών, η οποία σύγκρινε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά vegan διατροφή με τη Μεσογειακή διατροφή. Στη μελέτη συμμετείχαν 62 υπέρβαροι ενήλικες, οι οποίοι τυχαία τοποθετήθηκαν είτε σε vegan διατροφή, που περιλάμβανε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και φασόλια, είτε σε Μεσογειακή διατροφή, που επικεντρωνόταν σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο. Η διάρκεια της μελέτης ήταν 16 εβδομάδες, χωρίς περιορισμούς θερμίδων.

Μετά από μια περίοδο 4 εβδομάδων όπου οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις αρχικές τους διατροφές, ακολούθησε μια επιπλέον 16 εβδομάδων εναλλαγής διατροφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η vegan διατροφή ήταν πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους και είχε καλύτερα αποτελέσματα σε παράγοντες όπως η σύνθεση του σώματος, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Συμπεράσματα και στρατηγικές για απώλεια βάρους

Στην ανάλυση αυτή, οι διατροφικές καταγραφές των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η σχέση του δείκτη φυτικής διατροφής (PDI) με την απώλεια βάρους. Ο δείκτης αυτός διακρίνει τις “υγιεινές” φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, ολόκληρους σπόρους και όσπρια, από τις “ανθυγιεινές”, όπως οι επεξεργασμένοι σπόροι και τα γλυκά. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αύξηση του PDI και του uPDI, που παρατηρήθηκαν μόνο στη vegan διατροφή, σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Αντίθετα, οι αλλαγές στον hPDI, που παρατηρήθηκαν και στις δύο διατροφές, δεν συνδέθηκαν με μεταβολές στο βάρος.

Η πλειονότητα των αυξήσεων στους δείκτες PDI και uPDI προήλθε από την αποφυγή ζωικών τροφών στη vegan διατροφή. Η μείωση της κατανάλωσης ελαίων και ξηρών καρπών αύξησε περαιτέρω τον δείκτη uPDI. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση ζωικών προϊόντων με φυτικές τροφές και η μείωση της κατανάλωσης ελαίων και ξηρών καρπών μπορεί να είναι αποτελεσματικές στρατηγικές για την απώλεια βάρους.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr