ΤτΕ: Ποια εχέγγυα ζητά από τα ιδρύματα που θα δίνουν «μικρο-δάνεια» έως 25.000 ευρώ

ΤτΕ: Ποια εχέγγυα ζητά από τα ιδρύματα που θα δίνουν «μικρο-δάνεια» έως 25.000 ευρώ

ΤτΕ: Ποια εχέγγυα ζητά από τα ιδρύματα που θα δίνουν «μικρο-δάνεια» έως 25.000 ευρώ

||

Εχέγγυα για δάνεια θα ζητά από τα ιδρύματα η Τράπεζα της Ελλάδος.

«Αποδεικτικά» ότι έχουν καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό τόσο το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο, ήτοι τις 250.000 ευρώ, όσο και τυχόν ποσά που θα απαιτηθούν, ώστε να διασφαλιστεί η – κατά τον πρώτο χρόνο – ομαλή λειτουργία τους, ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) από τα νέα ιδρύματα που επιθυμούν να χορηγούν «μικρο-δάνεια» έως 25.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που αναλύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας από την εποπτική αρχή, τα ιδρύματα οφείλουν να υποβάλουν το αποδεικτικό ολοσχερούς κατάθεσης του απαιτούμενου ελάχιστου αρχικού κεφαλαίου, καθώς και τυχόν πρόσθετων κεφαλαίων που μπορεί να απαιτούνται, ώστε να διασφαλίζεται ότι, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, τα ίδια κεφάλαια του νέου ιδρύματος καλύπτουν τις τυχόν κεφαλαιακές απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν, καθώς και το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο σε συνεχή βάση.

«Για τον υπολογισμό των τυχόν πρόσθετων κεφαλαίων λαμβάνονται υπόψη οι προβλέψεις του υποβαλλόμενου επιχειρηματικού σχεδίου και, ιδίως, οι ζημίες που αναμένονται και οι κίνδυνοι που πρόκειται να αναληφθούν από το ίδρυμα. Το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε ποσό ίσο τουλάχιστον με το ποσό των 250.000 ευρώ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Το κατά τα ανωτέρω, καταβλητέο σε μετρητά, αρχικό κεφάλαιο παραμένει κατατεθειμένο έως την ημέρα της χορήγησης της άδειας λειτουργίας από την ΤτΕ σε τραπεζικό λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που εδρεύει στην Ελλάδα ή λειτουργεί στην Ελλάδα με υποκατάστημα και δεν αποτελεί συνδεδεμένη με τον αιτούντα οντότητα κατά την έννοια του συνδεδεμένου μέρους (related party)».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζεται, πριν από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατά νόμο σύσταση του αιτούντος άδεια λειτουργίας από την εποπτική αρχή, εφόσον ο τελευταίος βρισκόταν σε διαδικασία σύστασης κατά την υποβολή της αίτησης άδειας λειτουργίας. Σε περίπτωση νομικού προσώπου που έχει ήδη συσταθεί, εκτός του ως άνω αρχικού κεφαλαίου, υποβάλλεται επίσης πιστοποιητικό ορκωτού ελεγκτή λογιστή, στο οποίο αναφέρεται ότι η καθαρή θέση του νομικού προσώπου δεν υπολείπεται του ελάχιστου απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου βάσει επικαιροποιημένου ισολογισμού του.

Όσον αφορά στο business plan, αυτό θα περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερή περιγραφή του προγράμματος δράσης και ανάπτυξης των εργασιών του υπό αδειοδότηση ιδρύματος κατά τα πρώτα τρία έτη της λειτουργίας του, με αναφορά στο χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων του. «Το εν λόγω πρόγραμμα θα στηρίζεται στη διερεύνηση της ελληνικής χρηματοοικονομικής αγοράς ή των αγορών, στις οποίες σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και θα περιγράφει τις μεθόδους και τον τρόπο δραστηριοποίησης σε αυτήν. Στο επιχειρηματικό σχέδιο θα περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός των πηγών άντλησης των κεφαλαίων και πρόβλεψη των εξελίξεων των βασικών λογαριασμών του ισολογισμού, των αποτελεσμάτων και των ταμειακών ροών», τονίζεται.

Τέλος, τα ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν στοιχεία για την προβλεπόμενη εξέλιξη του τυχόν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που μπορεί να απαιτείται κατά τα πρώτα τρία έτη από την έναρξη λειτουργίας, με αναφορά στη μέθοδο αξιολόγησης και υπολογισμού των κινδύνων. «Για ήδη λειτουργούσα επιχείρηση, υποβάλλονται ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις συνοδευόμενες από το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας για τα προηγούμενα τρία οικονομικά έτη, εφόσον είναι διαθέσιμες. Στην περίπτωση που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, υποβάλλεται σύνοψη της χρηματοοικονομικής κατάστασης», σημειώνεται στο επίμαχο έγγραφο.

Απόκτηση, διάθεση ή αύξηση συμμετοχής

Σε περίπτωση που φυσικό ή νομικό πρόσωπο προτίθεται, μεμονωμένα ή δρώντας από κοινού με άλλα πρόσωπα, να αποκτήσει, άμεσα ή έμμεσα ειδική συμμετοχή σε ίδρυμα που έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ ή να αυξήσει περαιτέρω άμεσα ή έμμεσα την ειδική συμμετοχή του σε ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων έτσι ώστε η αναλογία του εταιρικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει να ανέρχεται ή να υπερβαίνει τα όρια του 20%, του 1/3 ή του 50% ή ώστε το ίδρυμα να καταστεί θυγατρική του επιχείρηση, απευθύνει εγγράφως γνωστοποίηση στην κεντρική τράπεζα.

Ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε μικροπιστώσεις

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ΝΜ («Πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις μικροχρηματοδοτήσεις), οι δραστηριότητες που θα καλύπτουν οι μικροχρηματοδοτήσεις θα αφορούν σε ανάγκες για επενδύσεις ή κεφάλαιο κίνησης, εξοπλισμού ή μίσθωσης, εγγυήσεις, ακόμα και κόστη εκπαίδευσης. Το φάσμα των καλυπτόμενων δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τόσο μικροεπαγγελματίες που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς νέα χρηματοδότηση όσο και ανέργους που θέλουν να ενταχθούν στην οικονομική παραγωγή. Ειδικότερα δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

• οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,

• τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,

• τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,

• τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και

• τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Πηγή:newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…