Τα ελληνικά Rafale είναι εδώ. Είδαμε μία τετράδα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου να «σκίζει» τον αττικό ουρανό, και ένα ζεύγος να πραγματοποιεί διελεύσεις στο πλαίσιο του «Ηνίοχου». Ομως το πρώτο τρίμηνο της παρουσίας των νέων «γερακιών» στην Πολεμική Αεροπορία μόνο συμβολικό δεν είναι.
Τα πρώτα έξι Rafale μπορεί να μην έχουν συμμετάσχει ακόμη σε αποστολές και ασκήσεις, όμως από τις 20 Ιανουαρίου που προσγειώθηκαν επί ελληνικού εδάφους έως σήμερα, χειριστές, μηχανικοί και εκπαιδευτές «χτίζουν» το επιχειρησιακό προφίλ των νέων μαχητικών 4,5 γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δουλειά που γίνεται στην Τανάγρα είναι συστηματική και εντατική ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα ατού των νέων μαχητικών τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες ισχύος στον αέρα υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Το χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθούν τα παραπάνω προχωράει κανονικά. Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ» έχει ήδη ξεκινήσει η εκπαίδευση της νέας φουρνιάς ιπτάμενων χειριστών των Rafale. Σημειώνεται ότι τα Rafale είχαν έρθει από τη Γαλλία, αφού πρώτα είχαν εκπαιδευτεί εκεί 8 έλληνες πιλότοι. Τώρα λοιπόν έχει ήδη ξεκινήσει ένας νέος γύρος εκπαίδευσης για τους καινούργιους χειριστές.
Επιχειρησιακές πτήσεις τα πρώτα έξι Rafale δεν έχουν κάνει και δεν θα ήταν δυνατόν να κάνουν ακόμη, αφού θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ένας κύκλος εκπαίδευσης. Εντούτοις γίνονται αρκετές εκπαιδευτικές πτήσεις τόσο γύρω από την εκπαιδευτική βάση της Τανάγρας. Επιπλέον, τα αεροσκάφη δίνουν το «παρών» όποτε κριθεί απαραίτητο από τη στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΑ, του ΓΕΕΘΑ και από το υπουργείο Αμυνας για να γίνει προβολή ισχύος – έστω και συμβολικά προς το παρόν – των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σ’ αυτό το πρώτο τρίμηνο των Rafale στην Ελλάδα πολλά από τα απαραίτητα συστήματα υποδομών και ενσωμάτωσης των Rafale στην Πολεμική Αεροπορία μοντάρονται και τσεκάρονται. Για παράδειγμα, στην τελική φάση εγκατάστασης και λειτουργίας, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το flight simulator των μαχητικών. Στο μεταξύ, βελτιώσεις γίνονται, όπου απαιτείται και στις εγκαταστάσεις. Σε γενικές γραμμές πάντως οι υποδομές της Τανάγρας ήταν σε πολύ καλό επίπεδο εξ αρχής για να υποδεχθούν τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η αξιολόγηση
Για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των Rafale πάντως θα απαιτηθεί λίγος χρόνος ακόμη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το προγραμματισμό, γύρω στο φθινόπωρο αναμένεται η παραλαβή ακόμη έξι μαχητικών και αργότερα, μέσα στο 2023, άλλη μία εξάδα. Με αυτά τα δεδομένα η Μοίρα των Rafale θα μπορούσε να αξιολογηθεί επιχειρησιακά όταν θα έχουν αποκτηθεί τα πρώτα 12 και ολοκληρωθεί ένας βασικός κύκλος εκπαίδευσης αλλά ίσως και αργότερα. Υψηλόβαθμες πηγές πάντως έχουν επισημάνει στα «ΝΕΑ» πως αυτό δεν σημαίνει πως τα Rafale δεν μπορούν να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή αν παραστεί ανάγκη. Από τη στιγμή που υπάρχουν εκπαιδευμένοι χειριστές αν η ηγεσία κρίνει πως τα μαχητικά «gamechangers» πρέπει να συμμετάσχουν σε μία αποστολή, αυτό μπορεί να γίνει.
Επισημαίνεται πως στο τρίμηνο που έχει μεσολαβήσει από την άφιξη των Rafale στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη και το «κτίσιμο» του εκπαιδευτικού συστήματος πάνω στο οποίο θα βασιστούν και οι υπόλοιποι πιλότοι που θα μάθουν να πετάνε τα νέα μαχητικά. Δουλειά όμως γίνεται και στη διαφορετική νοοτροπία που θέλουν οι επιτελείς να περάσουν στους πιλότους και τους μηχανικούς που θα εκπαιδευτούν πάνω στα γαλλικά μαχητικά 4,5 γενιάς. Η Τανάγρα από το 1975 ήταν η βάση που φιλοξενούσε γαλλικά μαχητικά – τα οποία συνήθως προβλημάτιζαν τους Τούρκους διότι εκείνοι δεν τα είχαν – και προσέφερε το κάτι παραπάνω στην Πολεμική Αεροπορία. Γι’ αυτό επιδίωξη είναι αυτό να συνεχιστεί.