Ολοένα και μεγαλύτερη ώθηση δίνεται στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Η πρώτη Τράπεζα Οφθαλμικών Ιστών του Πανεπιστημίου Αθηνών που εγκαινιάζεται σήμερα στο νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» διευρύνει ένα συγκεκριμένο πεδίο, αυτό των οφθαλμικών μεταμοσχεύσεων, που διαφοροποιούνται σε σχέση με μεταμοσχεύσεις άλλων ανθρώπινων οργάνων, καθώς τα μοσχεύματα μπορούν να ληφθούν ακόμη και 24 ώρες μετά την πιστοποίηση θανάτου του δότη.
Η Τράπεζα Οφθαλμικών Ιστών «Athens Eye Bank» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια μονάδα αξιολόγησης και επεξεργασίας των οφθαλμικών μοσχευμάτων. Η ίδρυσή της χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου ΚΙΚΠΕ μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας ΕΛΚΕ.
Λειτουργεί με Διευθυντή και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Κυμιωνή ο οποίος έχει διατελέσει σε αντίστοιχες θέσεις στο εξωτερικό (Επιστημονικός Υπεύθυνος στην Τράπεζα Οφθαλμών του Jules Gonin Eye Hospital της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, Ελβετία). Επιστημονική συνεργάτης της Τράπεζας είναι η κυρία Μαρίνα Χατζέα, η οποία, μαζί με τον κ. Κυμιωνή, εξηγούν στο ygeiamou.gr την ακριβή λειτουργία και τη χρησιμότητα της Τράπεζας.
«H Τράπεζα Οφθαλμικών Μοσχευμάτων είναι απαραίτητη για την μελέτη των οφθαλμικών ιστών ως προς την καταλληλόλητα τους πριν μεταμοσχευθούν σε πιθανό λήπτη. Σκοπός είναι η μείωση των επιπλοκών και των περιστατικών ανεπάρκειας των μοσχευμάτων που μπορούν να προβλεφθούν από την αξιολογηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και των εργαστηριακών εξετάσεων τους. Η Τράπεζα Οφθαλμικών Ιστων παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επεξεργασία των μοσχευμάτων και για τη χρήση τους σε διαφορετικούς τύπους μεταμοσχεύσεων. Το εργαστήριο και ο εξοπλισμός της Τράπεζας διατίθενται για περαιτέρω έρευνα των οφθαλμικών ιστών συμβάλλοντας στην πρόοδο των μεταμοσχεύσεων και της επιστήμης της Οφθαλμολογίας στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Κυμιωνής.