Τραμπ vs Χάρις: Η εκλογική μάχη φαίνεται να είναι εξαιρετικά σφιχτή, με τους δύο βασικούς υποψήφιους – τον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις – να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την προεδρία. Η Χάρις, η οποία ανέλαβε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν, έχει επικεντρωθεί στην κινητοποίηση των γυναικών και των ψηφοφόρων των προαστίων, ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να κρατήσει τις παραδοσιακές του βάσεις υποστήριξης.
Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δείχνουν μια σφιχτή κούρσα, με τη Χάρις να υπερτερεί ελαφρώς με 267 εκλέκτορες έναντι 235 του Τραμπ. Παρά την απόσταση αυτή, το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο, με το τελικό αποτέλεσμα να εξαρτάται από πολιτείες-κλειδιά όπως η Αλαμπάμα και η Αιόβα, ενώ η πρόωρη ψηφοφορία δείχνει την τάση των γυναικών να ψηφίζουν υπέρ της Χάρις.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τις αμερικανικές εκλογές: Ελεύθεροι σκοπευτές, drones και φράχτες
Η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, με τη μάχη για την προεδρία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, συνοδεύεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι αρχές φοβούνται ότι τυχόν βίαιες ταραχές ή διαμαρτυρίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλότητα της διαδικασίας και να αμαυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την τοποθέτηση μεταλλικών φραγμάτων γύρω από εκλογικά κέντρα έως την ενεργοποίηση drones και ελεύθερων σκοπευτών, τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην αποτροπή τυχόν επεισοδίων και στην ενίσχυση της τάξης σε κρίσιμες πολιτείες.
Στρατηγική τοποθέτηση φραγμάτων και δυνάμεων ασφαλείας
Μεταλλικοί φράκτες ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κλειδιά, όπως στο κέντρο καταμέτρησης των ψήφων στο Λας Βέγκας, στην πολιτεία της Νεβάδα, όπου το 2020 σημειώθηκαν διαμαρτυρίες. Ο κυβερνήτης της Νεβάδα, Τζο Λομπάρντο, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση μονάδας 60 μελών της εθνοφρουράς για την προστασία του εκλογικού κέντρου και τη διασφάλιση της τάξης. Στην Αριζόνα, όπου έχει παρατηρηθεί αυξημένη ένταση, ιδίως στην κομητεία Μαρικόπα, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ ο σερίφης Ρας Σκίνερ ανέφερε ότι η υπηρεσία του βρίσκεται σε «υψηλό συναγερμό» για πιθανά επεισόδια βίας.
Οι αρχές σε αυτές τις πολιτείες ανησυχούν ότι οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το 2020 μπορεί να επαναληφθούν, ενώ εκφράζουν φόβους για επιθέσεις εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων ή άλλων μελών της διαδικασίας. Τα drones χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων γύρω από τα εκλογικά κέντρα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί.
Αντίμετρα για διαμαρτυρίες και απεργίες
Η ανησυχία για βίαιες αντιδράσεις έχει οδηγήσει τις Αρχές να αποφεύγουν τη χρήση σχολείων και εκκλησιών ως εκλογικά κέντρα σε περιοχές με αυξημένη ένταση, όπως στην Αριζόνα. Αντ’ αυτού, εναλλακτικά σημεία με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως σταντ ποδηλάτων που χρησιμεύουν ως φράκτες, χρησιμοποιούνται για να ελέγχουν την προσέλευση του κοινού. Οι επισκέπτες σε εκλογικά κέντρα σε περιοχές όπως το Ντιτρόιτ περνούν από ανιχνευτές μετάλλων, ενώ συνεχείς περιπολίες αστυνομικών εντός και εκτός των κτιρίων αποσκοπούν στην αποτροπή βίας.
Η απειλή από τον πολιτικό λόγο και το κοινωνικό χάσμα
Η εκλογική αναμέτρηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολωμένης πολιτικής ατμόσφαιρας, προοιωνίζεται αυξημένα επεισόδια βίας μετά τις εκλογές, ιδίως αν ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ δεν αποδεχτεί την ήττα του. Ο καθηγητής κοινωνιολογίας Πίτερ Σίμι εκτίμησε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξουν αποσπασματικά, τοπικά επεισόδια αντί για μια οργανωμένη εξέγερση, όπως αυτή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο. Ωστόσο, οι αρχές προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των επεισοδίων με στρατηγική ενίσχυσης της τάξης σε ολόκληρη τη χώρα.
Πρόωρη ψηφοφορία και τα επόμενα βήματα
Η πρόωρη ψηφοφορία έχει καταγράψει πάνω από 77 εκατομμύρια ψήφους, ενώ εκτιμάται ότι η τελική καταμέτρηση μπορεί να διαρκέσει ημέρες, όπως συνέβη και το 2020. Οι αρχές ετοιμάζονται για την πιθανότητα καθυστέρησης στην ανακήρυξη του νικητή, με την αγωνία να εντείνεται ενόψει της επόμενης ημέρας.
Η εκλογική διαδικασία του 2024 ενσωματώνει μια έντονη πολιτική και κοινωνική ένταση, με την ασφάλεια να αποτελεί την κύρια προτεραιότητα των Αρχών σε μια χώρα που προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.