Πιέσεις Τραμπ για τους ομήρους στη Γάζα
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε αναστάτωση με τις δηλώσεις του σχετικά με τους ομήρους στη Γάζα. Ειδικότερα, άφησε να εννοηθεί ότι «ορισμένοι όμηροι δεν είναι πια εδώ», γεγονός που διαψεύδει τους επίσημους αριθμούς που παρέχουν οι ισραηλινές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον συντονιστή στο Ισραήλ για τις οικογένειες των ομήρων, 20 άτομα παραμένουν ζωντανά, με δύο από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση και 28 να έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί. Οι δηλώσεις του Τραμπ ενίσχυσαν την αγωνία των συγγενών, οι οποίοι ζητούν περισσότερη διαφάνεια από τις αρχές.
Ανάγκη για ιατρική περίθαλψη
Όπως αναφέρει το Channel 12, αρκετοί από τους ομήρους χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων είναι επιτακτική ανάγκη. Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις με τους διαμεσολαβητές, αν και υπήρξε δισταγμός και ανησυχία για τον κίνδυνο εκτέλεσης των ομήρων από τους απαγωγείς τους ή θανάτου από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Διαπραγματεύσεις και αδιαλλαξία
Οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο, οι οποίοι είχαν επιτύχει να αποσπάσουν από τη Χαμάς την εγκατάλειψη ορισμένων απαιτήσεων, εκφράζουν απογοήτευση για την αδιαλλαξία του Νετανιάχου. Ενώ το Ισραήλ είχε συμφωνήσει σε μια σταδιακή συμφωνία που προέβλεπε εκεχειρία 60 ημερών και την απελευθέρωση 10 ομήρων, ο Νετανιάχου τώρα ζητά μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον αφοπλισμό της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.
Αυτή η στάση έχει προκαλέσει εντάσεις με την Αίγυπτο, με έναν αξιωματούχο να δηλώνει ότι οι όροι του Ισραήλ υπονομεύουν τις πιθανότητες για εκεχειρία. Επιπλέον, ο Νετανιάχου και ο σύμβουλός του, Ρον Ντέρμερ, πιστεύουν ότι ο Τραμπ υποστηρίζει τις επιθέσεις κατά της Γάζας, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ζητώντας μια γρήγορη και αποφασιστική επιχείρηση.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι οικογένειες των ομήρων ανησυχούν για τις ανθρωπιστικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια επίθεση στην Πόλη της Γάζας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ήδη δύσκολες.