
Τραμπ: «Δεν θέλω να ζω σε κομμουνιστικό καθεστώς»
Στη θέση του «πρόσφυγα» τοποθέτησε τον εαυτό του ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας τη νίκη του Ζοχράν Μαμντάνι στις δημοτικές εκλογές της Νέας Υόρκης. Σε μια δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (05.11.2025) στο Μαϊάμι, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη νέα δημαρχία ως «κομμουνιστικό καθεστώς».
Δηλώσεις με έντονο ύφος
«Ζω στη Νέα Υόρκη, αλλά προσπαθώ να φύγω. Δεν θέλω να ζω σε κομμουνιστικό καθεστώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, εκφράζοντας την πικρία του για την εκλογική ήττα του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων. Οι δηλώσεις του έγιναν σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο στο «American Business Forum», όπου τόνισε την ανησυχία του για την κατεύθυνση που παίρνει η πόλη.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε, αναφερόμενος σε προηγούμενες δηλώσεις του: «Θυμάστε που έλεγα ότι ποτέ δεν θα εκλεγεί σοσιαλιστής σε καμία θέση στη χώρα μας; Τώρα μιλάμε για κομμουνιστές». Με έντονη κριτική, υπογράμμισε ότι ο κομμουνισμός δεν έχει αποφέρει ποτέ θετικά αποτελέσματα, παραπέμποντας σε χιλιάδες χρόνια ιστορίας.
Σαφείς προειδοποιήσεις
Ο Τραμπ δεν περιορίστηκε μόνο σε δηλώσεις, αλλά είχε προειδοποιήσει και πριν από τις εκλογές ότι θα μπορούσε να περιορίσει τη χρηματοδότηση προς τη Νέα Υόρκη «στο ελάχιστο που απαιτείται», εάν εκλεγόταν ο Μαμντάνι. «Κοιτάξτε τι συμβαίνει σε διάφορα μέρη του κόσμου», είπε, προσθέτοντας ότι οι Δημοκρατικοί έχουν γίνει τόσο ακραίοι που το Μαϊάμι θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταφύγιο για όσους φεύγουν από τον κομμουνισμό της Νέας Υόρκης.
Η δήλωση αυτή ήρθε σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον Τραμπ να συνεχίζει την κριτική του προς τους Δημοκρατικούς και τις πολιτικές τους. «Ας δούμε τώρα πώς θα τα πάει ένας κομμουνιστής στη Νέα Υόρκη», διερωτήθηκε, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εκλογή του Μαμντάνι.
Συμπεράσματα και προοπτικές
Η εκλογική νίκη του Μαμντάνι φαίνεται να έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό τοπίο, με τον Τραμπ να εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της Νέας Υόρκης. Η δήλωσή του ότι «το Μαϊάμι θα γίνει το καταφύγιο για όσους δραπετεύουν από τον κομμουνισμό» αποτυπώνει την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πολιτικές παρατάξεις. Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αμερικανική πολιτική σκηνή.














