Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία, ιδίως μετά την πρώτη συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία, από την οποία το Κίεβο δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Τραμπ έστρεψε τις κατηγορίες προς την ουκρανική ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η Ουκρανία ήταν αυτή που ξεκίνησε τον πόλεμο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι χωρίς εκλογές, η χώρα δεν μπορεί να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές πως θεωρεί τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η χώρα να διαπραγματευτεί τη θέση της στη διεθνή σκηνή. «Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν έχουν γίνει εκλογές στην Ουκρανία, καθώς ισχύει στρατιωτικός νόμος. Ο ηγέτης της χώρας, δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά έχει μόλις 4% δημοτικότητα, και η χώρα έχει κοπεί σε κομμάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, δείχνοντας ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Συνεχίζοντας, ο Τραμπ αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως ο λαός της χώρας θα έπρεπε να έχει λόγο για το μέλλον του. «Αν η Ουκρανία θέλει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα έπρεπε ο λαός να έχει το δικαίωμα να ψηφίσει;», δήλωσε, δίνοντας έμφαση στη σημασία της δημοκρατικής διαδικασίας ακόμα και εν μέσω πολέμου.
Αναφερόμενος στην αντίδραση του Ζελένσκι, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία εξέφρασε την έκπληξή του όταν πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για τη σύνοδο στο Ριάντ, ο Τραμπ εμφανίστηκε αυστηρός.
Δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από τη στάση της Ουκρανίας και ότι η δυσαρέσκεια του Κιέβου για τον αποκλεισμό του από τις συνομιλίες δεν τον εκπλήσσει. «Ακούω ότι είναι αναστατωμένοι που δεν έχουν θέση στις συνομιλίες. Είχαν θέση για τρία χρόνια και πολύ πριν από αυτό. Όλο αυτό θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί πολύ εύκολα», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουκρανία είχε αρκετό χρόνο για να αποφύγει την τρέχουσα κρίση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να επιρρίψει την ευθύνη για τον πόλεμο στην ουκρανική ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. «Δεν έπρεπε ποτέ να το είχατε ξεκινήσει. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία», δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ουκρανία ήταν αυτή που προκάλεσε την κλιμάκωση της κατάστασης.
Η στάση του Τραμπ σηματοδοτεί μια σαφή αλλαγή στην αμερικανική πολιτική έναντι της Ουκρανίας, σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του δημιουργούν ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου, καθώς και για το αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ίδια υποστήριξη προς την Ουκρανία ή αν θα αναζητήσουν μια διαφορετική προσέγγιση στη σύγκρουση.