
Τουρκικά F-16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας
Σημαντική παραβίαση του εναέριου χώρου της Λευκωσίας σημειώθηκε το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2025, όταν τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 εισήλθαν στην περιοχή. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα αεροσκάφη συμμετείχαν σε στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα εδάφη, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ξαφνικά, τα F-16 εισέβαλαν στην περιοχή της Αμμοχώστου, προκαλώντας ανησυχία.
Χαμηλές πτήσεις πάνω από την «Πράσινη Γραμμή»
Δύο από τα F-16 πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις πάνω από την «Πράσινη Γραμμή» της Κύπρου, κοντά στο λεγόμενο «Βόρειο Πόλο» – Καϊμακλί. Οι επικίνδυνες πτήσεις κατεγράφηκαν από πολίτες που τις κατέγραψαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, προσθέτοντας μια ακόμη διάσταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση.
Αντίκτυποι και αντιδράσεις
Αρμόδιες πηγές χαρακτήρισαν τις πτήσεις αυτές ως «προσπάθεια επίδειξης ισχύος» από την Τουρκία, ειδικά εν μέσω των εορτασμών για την επέτειο στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου κατέγραψαν τις παραβιάσεις και ενημέρωσαν άμεσα το ελληνικό στρατιωτικό δίκτυο για τον συντονισμό των ενεργειών τους. Η Κύπρος αναμένεται να προβεί σε επίσημα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καταγγέλλοντας την ενέργεια ως κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Προκλητικές ανακοινώσεις από την Τουρκία
Σημειώνεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, με αφορμή την επέτειο του ψευδοκράτους, δημοσίευσε μια προκλητική φωτογραφία που απεικονίζει Τούρκο πιλότο να πετά πάνω από τον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο, με φόντο την τουρκική σημαία. Η ανάρτηση συνοδευόταν από το μήνυμα «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι το όνομα ενός ένδοξου έπους!» και το hashtag «Φωτογραφία της Ημέρας». Αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε ως συμβολική «απάντηση» προς την Ελλάδα, στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού με τα C-130 και την ανάρτηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αφαιρέθηκε μετά από τουρκικές αντιδράσεις.














