Είκοσι μέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, οι πολυπόθητες κρατήσεις εμφανίζονται περιορισμένες στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών των ξενοδοχείων και των tour operators, κάτι που κάνει τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό κλάδο να είναι επιφυλακτικοί για την πορεία των εφετινών μεγεθών (αφίξεων και εσόδων).
Αν και το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα είχε αναθερμανθεί, τις τελευταίες ημέρες καταγράφει κάμψη, σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού. Ο λόγος; Παρότι η αεροπορική αγορά εκτιμά ότι το εφετινό καλοκαίρι θα μπορούσε να έχει έντονο άρωμα κανονικότητας, οι αντικρουόμενες εξελίξεις με τους εμβολιασμούς και οι έντονες διακυμάνσεις της πανδημίας αποτρέπουν τους ξένους τουρίστες στο να προχωρήσουν σε κρατήσεις.
«Το ενδιαφέρον είναι υψηλό, αλλά οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες, επειδή οι επιβάτες δεν γνωρίζουν ακόμη υπό ποιες συνθήκες θα ταξιδέψουν και πότε θα είναι ασφαλέστερο το ταξίδι προς έναν προορισμό» λένε χαρακτηριστικά τουριστικοί παράγοντες.
«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019 (33 εκατ. επισκέπτες και 18,2 δισ. ευρώ έσοδα), που εκτιμούσαμε λίγους μήνες πριν, είναι μάλλον ένας πολύ φιλόδοξος στόχος» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Ρέτσος.
Καθαρή εικόνα στα τέλη του Ιουλίου
«Οι προσδοκίες και φυσικά τα πλάνα μας για τα έσοδα του 2021 θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και είναι αυτονόητο πως θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εικόνα καθαρή, θα έχουμε στα τέλη του Ιουλίου».
Ολα αυτά, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «και εφέτος θα είναι μια χρονιά έντονης αβεβαιότητας» και πως οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα είναι όχι απλά «last minute», αλλά «last second».
Ολοι συμφωνούν ότι τα βασικά «κλειδιά» για τη νέα σεζόν είναι οι εμβολιασμοί και η «πράσινη» εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
«Οπου έχουμε κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεχίζουν να υπάρχουν κόκκινα οικονομικά δεδομένα και για τις επιχειρήσεις» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα υπάρξουν κάποιες κρατήσεις προς το τέλος Ιουνίου».
Η χώρα, πρέπει να είναι «πράσινη»
Η χώρα, προσθέτει, πρέπει να είναι «πράσινη» στον επιδημιολογικό χάρτη για να ανοίξουν και οι 10.0000 επιχειρήσεις και να έχουν ικανοποιητικά επίπεδα πληρότητας, δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν όλες τις κινήσεις τόσο των επαγγελματιών του τουρισμού όσο και της Πολιτείας.
Εκείνο που επισημαίνουν οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες είναι ότι δεν αρκεί μόνο η Ελλάδα να είναι «πράσινη» επιδημιολογικά, αλλά θα πρέπει να έχει υποχωρήσει η πανδημία και στις μεγάλες αγορές (π.χ. Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία κ.λπ.), από τις οποίες προσδοκά η Ελλάδα τουριστική κίνηση.
Ταξίδια με αύστημα «φωτεινού σηματοδότη» από τη Βρετανία
Η Βρετανία σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορά της για τα ταξίδια, εφαρμόζοντας εφέτος το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη». Συγκεκριμένα, για να ενταχθεί μία χώρα στην «πράσινη», την «πορτοκαλί» ή την «κόκκινη» κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία), καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν).
«Πράσινοι» προορισμοί: Οποιος επιστρέφει στη Βρετανία από αυτές τις χώρες, πρέπει να κάνει τεστ COVID με δικά του έξοδα προτού μπει στο αεροπλάνο και να υποβληθεί ξανά σε εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μεταφέρει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού.
«Πορτοκαλί» προορισμοί: Ισχύουν όσα και στους «πράσινους», με την πρόσθετη υποχρέωση όσων επιστρέφουν να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ COVID με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
«Κόκκινοι» προορισμοί: Τα ταξίδια επιτρέπονται, όμως όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες πρέπει να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας, με δικά τους έξοδα (τα οποία υπολογίζονται στις 1.750 λίρες), όπως ισχύει και σήμερα.
Σύμφωνα με το βρετανικό μοντέλο, η Ελλάδα αναμένεται να ενταχθεί στην «πορτοκαλί» κατηγορία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό τουρισμό. Το ίδιο ισχύει και για άλλους δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος. Πάντως, δεν αποκλείονται μεταβολές έως τις 28 Ιουνίου, όταν η βρετανική κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την κατάταξη των χωρών.
Σχέδια για το φθινόπωρο
Στη Γερμανία, την άλλη μεγάλη αγορά για την Ελλάδα, από τις κρατήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για τις διακοπές του καλοκαιριού, οι περισσότερες (37%) αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία.
Ακολουθούν με διαφορά στη δεύτερη θέση Ισπανία και Πορτογαλία (22%). Όμως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (DTW), οι κρατήσεις για το εφετινό καλοκαίρι έχουν μειωθεί κατά 76% ακόμη και σε σύγκριση με πέρυσι, τέτοια εποχή. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Συνδέσμου Μίχαελ Φρέντσελ, από τις αρχές Μαρτίου οι ακυρώσεις υπερβαίνουν τις νέες κρατήσεις, ενώ μεγάλο μέρος των προσδοκιών συγκεντρώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και στο φθινόπωρο, αναφέρει το ot.gr