Το «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το «Σπίτι της Τουρκίας» και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2025, για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό το κτήριο, που είναι σύμβολο της τουρκικής διπλωματίας, φιλοξένησε και την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Η ιστορία του «Σπιτιού της Τουρκίας»

Η κατασκευή του «Σπιτιού της Τουρκίας» ξεκίνησε το 2012, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανέθεσε στην κατασκευαστική εταιρεία «Cresna» την κατεδάφιση δύο παλαιών κτηρίων στην περιοχή Τερτλ Μπέι του ανατολικού Μανχάταν. Η συνεργασία με την «Cresna» τερματίστηκε το 2016, όταν η Τουρκία υπέβαλε αγωγή κατά της εταιρείας. Στη συνέχεια, το έργο ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο «Perkins Eastman», που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Τα εγκαίνια του κτηρίου πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 από τον Τούρκο Πρόεδρο. Το «Σπίτι της Τουρκίας» έγινε ευρύτερα γνωστό φέτος τον Μάιο, όταν ένας άνδρας με λοστό προκάλεσε ζημιές σπάζοντας παράθυρα του ισογείου, και αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν Τούρκος πολίτης με ποινικό μητρώο.

Αρχιτεκτονική και λειτουργίες του κτηρίου

Με ύψος 171 μέτρων και 35 ορόφους, το «Σπίτι της Τουρκίας» δεν είναι από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο της τουρκικής διπλωματίας και της προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της Τουρκίας. Το κτήριο βρίσκεται στρατηγικά απέναντι από τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Πρώτη Λεωφόρο.

Από τους 20.000 τετραγωνικούς μέτρους ωφέλιμου χώρου, τα 17.000 τ.μ. χρησιμοποιούνται από το γενικό προξενείο της Τουρκίας και τη μόνιμη αποστολή της χώρας στον ΟΗΕ. Επιπλέον, το κτήριο λειτουργεί ως κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι εντυπωσιακή, με καμπύλη πρόσοψη που παραπέμπει στην ημισέληνο της τουρκικής σημαίας, ενώ η κορυφή του έχει σχήμα τουλίπας, που είναι εθνικό σύμβολο της Τουρκίας. Ορισμένα διαμερίσματα από τον 20ό όροφο και πάνω χρησιμοποιούνται από Τούρκους διπλωμάτες. Το «Σπίτι της Τουρκίας» διαθέτει επίσης αίθουσα προσευχών, αίθουσες συσκέψεων, εκθεσιακό χώρο, γυμναστήριο και μπαλκόνια στους 5ο, 11ο και 16ο ορόφους.

Ενδεικτικά, εκεί ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Έλον Μασκ για να συζητήσουν την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου της Tesla στην Τουρκία.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr