Το σχέδιο και το όραμα της Περιφέρειας Αττικής για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Α. Τρίτσης»

Το σχέδιο και το όραμα της Περιφέρειας Αττικής για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Α. Τρίτσης»

Το σχέδιο και το όραμα της Περιφέρειας Αττικής για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Α. Τρίτσης»

Γ. Πατούλης: «Το πάρκο αλλάζει. Στόχος μας ένα πρότυπο περιβαλλοντικό Μητροπολιτικό πάρκο»

Το όραμα της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Πάρκου με βάση τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις σε επίπεδο αειφορικού σχεδιασμού, λειτουργικότητας, άθλησης και αναψυχής, παρουσίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής. Ο Γ. Πατούλης σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», έκανε αναλυτική αναφορά στο νέο σχεδιασμό με στόχο να δημιουργηθούν οκτώ ζώνες παρέμβασης. Στο νέο σχεδιασμό συμπράττουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ το πλάνο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε θα τεθεί σε δίμηνη διαβούλευση προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μακέτας του πάρκου καθώς και η έκθεση με τις 32 μελέτες των σπουδαστών του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την βράβευση των τριών καλύτερων προτάσεων.

Χαιρετισμό πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπ. Κίντζιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής Π. Καλδής, η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σ. Μαυρίκου, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού Στ. Τσίρμπας, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας και ο Αντιδήμαρχος Ιλίου Φ. Μαρκόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Ν. Ζενέτο, κ.α. Στο νέο σχεδιασμό και τα πεπραγμένα της περιόδου 2020-2022 αναφέρθηκαν η Πρόεδρος του Φορέα κ. Μαυρίκου καθώς και η Γενική Διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης Μ. Χατζηαθανασίου. Η παρουσίαση της έκθεσης των σπουδαστών του ΠΑ.Δ.Α., πραγματοποιήθηκε από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μ. Σίνου, ενώ η παρουσίαση της οπτικοποιημένης αποτύπωσης του πλάνου ανάπτυξης έγινε από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Σ. Γιαμάκο. Δείτε το σχετικό βίντεο της πρότασης: https://m.youtube.com/watch?v=u0uiPsXY7Lc

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες: Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α. Λεωτσάκος και Παιδείας Χ. Αλεξανδράτος, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δ. Αγγελάκη, Μ. Αγγελοπούλου και Αθ. Βαθειώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Π. Μπούγιας μέλη του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων, κ.α.

Οι προτάσεις που διακρίθηκαν

Το πρώτο βραβείο απέσπασε η πρόταση της ομάδας GreenRibon η οποία αποτελείται από τους Λαρίσσα Ρούση, Νικόλαο Ρούση και Επιφανία Ζήνωνος, το δεύτερο βραβείο κέρδισε η πρόταση της ομάδας Mandarin’sPark των Δήμητρα Γαζή και Σπύρο Σελιώτη και το τρίτο βραβείο η ομάδα Rabbit’sTracks η οποία αποτελείται από τους Ασμάτογλου Ελέσα, Χατζημανώλη Βασιλεία και Χαρά Τζεβελέκου. Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικά έπαθλα.

Απολογισμός πεπραγμένων
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως από το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων με σχέδιο και όραμα και μετά από μία τριετία εντατικών προσπαθειών άφησε μια για πάντα στο παρελθόν τις εικόνες απαξίωσης και εγκατάλειψης που το χαρακτήριζαν ως το 2020. Στη συνέχεια προσδιορίζοντας τους 3 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τη μεταμόρφωση του πάρκου εστίασε στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων, στην προτεραιοποίηση των δράσεων αλλά και στην οργανωτική ανασυγκρότηση καθώς και στη στελέχωση του Φορέα. «Οι επισκέπτες του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου φτάνουν τους 15.000 – 16.000 και δεν περιορίζονται στα όρια των γύρω Δήμων. Και αυτό είναι ήδη μια σημαντική αναγνώριση της πετυχημένης μας προσπάθειας» σημείωσε.

Οι οκτώ ζώνες παρέμβασης για ένα πρότυπο Περιβαλλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στο όραμα για τη νέα εποχή στο πάρκο της Ζώης μας όπως το χαρακτήρισε και επισήμανε ότι σε διάστημα 12 μηνών από σήμερα «θα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου». Στη συνέχεια τόνισε: «πιστεύουμε στο Πάρκο «Α. Τρίτση» όχι μόνο σαν μια όαση πρασίνου και ηρεμίας, αλλά και σαν καταλύτη παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες που θα συνδυάζει την αισθητική του φυσικού περιβάλλοντος με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα. Η στοχοθεσία μας είναι να μεταμορφωθεί το Πάρκο Τρίτση, σε Ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο και χρειάζεται, να γίνουν ενέργειες, δράσεις, εργασίες και έργα, με σκοπό την ανάδειξη του υπερτοπικού χαρακτήρα του πάρκου. Δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης χωρίς όραμα, αλλά και κανένα όραμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς συγκεκριμένα βήματα.
Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις. Μεταξύ άλλων η ενίσχυση των υφιστάμενων χρήσεων και η ένταξη νέων χρήσεων, η εγκατάσταση ποικίλων χρήσεων με ταυτόχρονη ενίσχυση του χαρακτήρα του πάρκου ως κέντρο ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα, και ένταξη νέων λειτουργιών, η ανάδειξη και εκμετάλλευση των υφιστάμενων κτισμάτων, η λειτουργική και διοικητική ενοποίηση των χώρων του πάρκου, η διαμόρφωση σύγχρονου δικτύου μεταφορών εντός του πάρκου, η εγκατάσταση τεχνολογικά “έξυπνου” εξοπλισμού και οι αναγκαίες Φυτοτεχνικές μελέτες με νέο σχεδιασμό».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο νέο σχεδιασμό και το στόχο να χωριστεί το Πάρκο σε οκτώ ζώνες παρέμβασης:

 1. ΖΩΝΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ – ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ
  Η ζώνη αυτή, περιλαμβάνει όλον τον επιμήκη άξονα του καναλιού, από την πύλη της Νότιας Φυλής έως και την μεγάλη πλατεία που ήταν το παραμελημένο σιντριβάνι. Εκατέρωθεν του καναλιού ο άξονας μετατρέπεται στον κύριο «εμπορικό» δρόμο του πάρκου με χρήσεις εμπορικές και εστίασης, ενώ σύγχρονος αστικός εξοπλισμός πλαισιώνει την πορεία.
  Από τη δυτική πλευρά του καναλιού δημιουργείται μια υπαίθρια αγορά, ενώ στην ανατολική πλευρά του καναλιού κατασκευάζονται κτήρια-pavillions είτε ως χώροι παιχνιδιού, είτε ως εμπορικές χρήσεις είτε ως βοηθητικές χρήσεις.
 2. ΖΩΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ – ΖΩΝΗ ΤΡΕΝΟΥ
  Στην περιοχή βρίσκεται η έκταση με τις καλλιέργειες φιστικιάς, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Εναλλακτικά, προκειμένου να μην επηρεαστεί η υφιστάμενη χλωρίδα, προτείνεται η κατασκευή εναέριου ποδηλατοδρόμου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα μπορούσε να διασχίζει υπέργεια, τη ζώνη με τις καλλιέργειες φιστικιάς και να διατρέχει την περιοχή δίπλα στο κανάλι μέχρι την κεντρική πλατεία.
  Οι υπάρχουσες γραμμές του τρένου, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, από κατασκευής Πάρκου, αξιοποιούνται και ένα τουριστικό τρένο ψυχαγωγίας, αρχίζει, μετά από περίπου τριάντα χρόνια, την λειτουργία του.
 3. ΖΩΝΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ
  Στα πλαίσια της αρχής της προσβασιμότητας για όλους, τα υφιστάμενα δάπεδα θεωρούνται ακατάλληλα για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών, δρομέων και ποδηλάτων. Προτείνεται η αντικατάστασή τους από σύγχρονα υλικά, όπου η βόλτα όλων των πληθυσμιακών ομάδων, θα γίνεται εύκολα και ανεμπόδιστα.
 4. ΖΩΝΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΟΓΚΟΥ
  Δίπλα στη δυτική είσοδο, επί Της Λ. Φυλής, σήμερα βρίσκεται το μεγάλο κτηριακό συγκρότημα του Πάρκου, ανενεργό και ανεκμετάλλευτο. Η μετατροπή του σε ένα πολυδύναμο χώρο αναψυχής, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών δράσεων, είναι επιβεβλημένη.
 5. ΖΩΝΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
  Η βόρεια πλευρά του πάρκου, με την πλούσια χλωρίδα, μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο εξερεύνησης, των μικρών και μεγάλων επισκεπτών, με μονοπάτια και περιπατητικές διαδρομές. Ανάμεσα σε αυτές τις διαδρομές, θα κρύβονται κρυμμένες πασσαλόπηκτες κατασκευές, στηριζόμενες σε ψηλά μεταλλικά “πόδια” που θα προσομοιάζουν με υψίκορμα δέντρα, προτείνεται η κατασκευή του μοναδικού στην Ελλάδα ξενοδοχείου δεντρόσπιτων.
 6. ΖΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
  Στην καρδιά του πάρκου, κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η ζώνη των ιστορικών, διατηρητέων κτηρίων της Οθωνικής Αυλής. Η αξιοποίηση τους και η μετατροπή της Οθωνικής αυλής σε κέντρο τέχνης και εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ιστορία του τόπου, είναι ο στόχος μας.
 7. ΖΩΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
  Στον χώρο μπροστά από το υπαίθριο θέατρο του Πάρκου, η μεγάλη έκταση που φιλοξενεί κατά καιρούς πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραμένει κέντρο πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων περιβαλλοντικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση και ίσως και επέκταση του υπαίθριου θεάτρου, κρίνεται απαραίτητη.
 8. ΖΩΝΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
  Νοτιοδυτικά του Πάρκου, πλησίον της νότιας εισόδου από την Λ. Φυλής, προτείνεται η διαμόρφωση μεγάλης έκτασης καλλιεργειών και βοτανικού κήπου , όπου σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και σχολεία, θα μπορούν οι μαθητές και οι φοιτητές, να εντρυφήσουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Παράλληλα, στο σημείο αυτό, θα δύναται κανείς να εμπορευτεί ποικιλία φυτών και προϊόντων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…