Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη Βουλγαρία χωρίς να έχουν πιστοποιητικά. Τα «βούτηξε», όπως αναφέρει, από σκραπ, τα έβαζε και τα χρησιμοποιούσε κανονικά. «Τα μηχανήματα όλα … 9 στα 10 είναι άχαρτα πρώτον, κάποια είναι κλεμμένα από την Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από το σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην εργαζόμενος του λούνα παρκ.
Αυτοψία στον χώρο του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής έκανε το μεσημέρι ο πραγματογνώμονας που όρισε η οικογένεια του Γιάννη που έχασε την ζωή του την περασμένη Δευτέρα. Ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες συνοδευόμενος από τον πατέρα του 19χρονου, Γιώργο Καμπαϊλη και τον δικηγόρο της οικογένειας Γιάννη Μανδράου έλεγξε τον χώρο, το σημείο της ηλεκτροδότησης, τα παιχνίδια καθώς και το παιχνίδι «Crazy Dance» στο οποίο είχε ανεβεί ο 19χρονος μαζί με τον 16χρονο αδερφό του και στη συνέχεια αυτό έσπασε και εκσφενδονίστηκε στο δάπεδο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο κ. Δέδες παρέμεινε στο λούνα παρκ περίπου μία ώρα ελέγχοντας τα μηχανήματα παιχνίδια και στην συνέχεια αποχώρησε προκειμένου να μεταβεί στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής προκειμένου να καταθέσει τα όσα διαπίστωσε.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δέδες χαρακτήρισε «απαράδεκτη την κατάσταση» που είδε εντός του λούνα παρκ χαρακτηρίζοντας το «εντελώς ακατάλληλο για λειτουργία» και ότι επ ουδενί δεν θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί ο συγκεκριμένος χώρος και τα μηχανήματα παιχνίδια.
«Είναι όλα σάπια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του 19χρονου όπως δήλωσε χτες στο newsbomb.gr όρισε δικό του πραγματογνώμονα πέραν αυτού που έχει ορίσει η Αστυνομία αφήνοντας αιχμές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία κάνει τη δική της δουλειά της έτσι όπως φαντάζεται, με αφύλακτους χώρους. Ο χώρος είναι αφύλακτος, δεν φυλάσσεται», υπονοώντας ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία από τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος στο συγκεκριμένο λούνα πάρκ.
Συγκλονιστική είναι η εικασία του πρώην εργαζομένου πως είναι πιθανό να ήταν ο μόνος που είχε την συγκεκριμένη πιστοποίηση μέσα σε δύο χρόνια στα οποία ο ίδιος εργαζόταν στο εν λόγω λουνα παρκ. Μάλιστα, ο καταγγέλλων δήλωσε πως τα μηχανήματα που υπήρχαν εκεί ήταν «κάπως επικίνδυνα».
Οι έλεγχοι μαϊμού
Παράλληλα, όπως προκύπτει ενώ το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό από τις 15 Μαΐου χωρίς γνωστοποίηση για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί.
Εργαζόμενος από το διπλανό λούνα παρκ, που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, μιλώντας στο OPEN αποκάλυψε ότι μια μέρα πριν το τραγικό δυστύχημα, την Κυριακή 19 Αυγούστου, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν τεχνικός για κάνει κάποια αυτοψία.
«Είχε έρθει να κάνει έλεγχο κάποιος που δεν τον ήξερα προσωπικά. Την ίδια ημέρα του δυστυχήματος ήρθε στο λούνα παρκ που έγινε το κακό. Είδε την πίστα με τα κουρσάκια και λίγο το «Crazy Dance» (σ.σ. το παιχνίδι στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος) και το καράβι και είπε ‘όλα καλά’. Μετά έφυγε», είπε o εργαζόμενος του λούνα παρκ, κρατώντας την ανωνυμία του.
Ο τεχνικός λοιπόν πήγε στο λούνα παρκ το μεσημέρι της ημέρας του δυστυχήματος όμως, δεν έδωσε ποτέ την οδηγία στους εργαζόμενους να βάλουν σε λειτουργία τα μηχανήματα έτσι ώστε να τα ελέγξει. Σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου, επρόκειτο για έναν επιδερμικό έλεγχο, με τον μηχανικό να υπογράφει κάποια έγγραφα, να μιλά για λίγο στο τηλέφωνο, να κάνει μια γύρα στον χώρο και να αποχωρεί.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος επιβεβαίωσε μαρτυρίες ότι συχνά υπήρχαν παράπονα για τα μηχανήματα του λούνα παρκ. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης «μπάλωνε» την κατάσταση και είτε ζητούσε από τα παιδιά να καθίσουν σε διπλανά καθίσματα, είτε τα έβαφε για να μοιάζουν καινούργια.