Το ΔΝΤ προετοιμάζει για τα χειρότερα: Τέτοια κρίση δεν έχει ξαναδεί ο πλανήτης

Το ΔΝΤ προετοιμάζει για τα χειρότερα: Τέτοια κρίση δεν έχει ξαναδεί ο πλανήτης

Το ΔΝΤ προετοιμάζει για τα χειρότερα: Τέτοια κρίση δεν έχει ξαναδεί ο πλανήτης

||
||

Το Ταμείο πρόκειται να δημοσιεύσει ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας Οικονομίας – ωστόσο ελπίζει σε γρήγορη ανάκαμψη.

«Μελετώντας το οικονομικό τοπίο, η τεράστια κλίμακα και η σοβαρότητα του Παγκόσμιου lockdown είναι εντυπωσιακή. Η οικονομική κρίση που προκύπτει είναι διαφορετική από κάθε άλλη που έχει δει ποτέ ο κόσμος» σημειώνει με άρθρο της επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπινάθ στο blog του Ταμείου.

Κατά την περίοδο όπου η Ευρώπη βρισκόταν στις πρώτες μέρες των περιοριστικών μέτρων, το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, προβλέποντας συρρίκνωση κατά 3% το 2020.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες οικονομίες έχουν αρχίσει να ανοίγουν εκ νέου, το Ταμείο προειδοποιεί ότι η ύφεση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη. «Για πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Ύφεση, τόσο οι προηγμένες όσο και οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς θα βρίσκονται σε ύφεση το 2020. Η επικείμενη ενημέρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Outlook τον Ιούνιο είναι πιθανό να εμφανίσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη χειρότερους από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως», σημειώνει η οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Μάλιστα, η αναλύτρια, στο δημοσίευμά της για την τρέχουσα κρίση, την οποία το Ταμείο αποκαλεί «η κρίση του Μεγάλου Κλειδώματος» σημειώνει ότι «θα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε έχει δει ο κόσμος στο παρελθόν».

Έρχεται γρηγορότερη ανάκαμψη;

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο κλάδος των υπηρεσιών έχει επηρεαστεί σοβαρότερα από τον μεταποιητικό τομέα -ο οποίος αντιπροσωπεύει μια αλλαγή από προηγούμενες κρίσεις, όπου η έλλειψη επενδύσεων έπληξε τη δραστηριότητα παραγωγής.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη από προηγούμενες κρίσης αποδίδοντάς το στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών, ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό δεν είναι και δεδομένο υποστηρίζοντας ότι η υγειονομική κρίση μπορεί να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες, με τους πολίτες να περιορίζουν τις δαπάνες τους.

«Με λίγες εξαιρέσεις, η άνοδος στα κυρίαρχα spread και η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών είναι μικρότερες από αυτές που είδαμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγαλύτερη κλίμακα του σοκ στις αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κλειδώματος», σημειώνει το άρθρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…