Το 2025 θα αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα κτηματολόγιο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το 2025 θα αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα κτηματολόγιο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το 2025 θα αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα κτηματολόγιο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο εισάγεται σήμερα (01/10) στην Ολομέλεια της Βουλής. Θυμίζουμε ότι χθες (30/09) ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με την ανακοίνωση νομοτεχνικών βελτιώσεων.

«Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση περιμένει να ολοκληρωθεί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Πρώτος ο Καποδίστριας ξεκίνησε την καταγραφή γαιών στην συνέχεια ο Όθωνας. Διατάξεις που στην συνέχεια έμειναν μετέωρες. Φτάσαμε στη δεκαετία του ’90 να πιάσουμε το νήμα, αλλά αδράνειες έφεραν την Ελλάδα να είναι το μόνο κράτος χωρίς κτηματολόγιο.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως εθνική προσπάθεια που επιχειρεί να καταστήσει τους πολίτες συμμάχους, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή έπρεπε να γίνει και τώρα γίνεται πράξη.

Σημείωσε ότι το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει κτηματολόγιο, ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, καθώς με το εν λόγω νομοσχέδιο, επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για λειτουργικό κτηματολόγιο εντός του 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων.Το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο παρουσιάζεται ως μια εθνική προσπάθεια που έχει στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να τους καταστήσει συμμάχους στη διαδικασία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης. Η μεταρρύθμιση αυτή θεωρείται αναγκαία εδώ και πολλά χρόνια και τώρα λαμβάνει μορφή με στόχο την πλήρη εφαρμογή του λειτουργικού κτηματολογίου έως το 2025.

Το 2025, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα πλήρες κτηματολόγιο, το οποίο θα προσφέρει έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Αυτή η προσπάθεια επιταχύνεται μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο επιδιώκει να βελτιώσει τη διαδικασία κτηματογράφησης. Ένας από τους βασικούς στόχους του είναι να εξασφαλίσει τη λειτουργικότητα του συστήματος κτηματολογίου, δίνοντας έτσι τέλος σε πολυετείς καθυστερήσεις και προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, προβλέπεται η εισαγωγή μιας νέας, ψηφιακής διαδικασίας για τη διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων. Αυτή η καινοτομία θα επιτρέψει στους πολίτες να πραγματοποιούν διορθώσεις με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, χωρίς να χρειάζονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η εφαρμογή του πλήρους κτηματολογίου θα εξασφαλίσει διαφάνεια και νομική ασφάλεια, ενώ θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και στον έλεγχο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Η ενοποίηση των πληροφοριών σε ένα σύστημα θα διευκολύνει τις συναλλαγές και την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, δημιουργώντας μια πιο σύγχρονη και αποδοτική δομή για την ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι το Κτηματολόγιο θα είναι η πρώτη περίπτωση χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης από το δημόσιο για τον πρώτο νομικό έλεγχο των συμβάσεων.

Η Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, θα διασφαλίσει την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα όσα προεβλέπει το νομοσχέδιο στοιχεία που μπορούν να συνδέονται με την ιδιοκτησία του ακινήτου, θα γίνεται εξωδικαστικά με απλό τρόπο από τη στιγμή που δεν θίγονται άλλοι ιδιοκτήτες. Ατέλειες που έρχονται από το παρελθόν είναι πολλές για παράδειγμα στα όρια των εμβαδών των κτισμάτων έχει μικρές διαφορές. Μια κατοικία που ήταν 100 τ.μ. ηλεκτρονικά μπορεί να δείχνει 103 τ.μ.

«Είναι αλήθεια ότι στις πολυκατοικίες είναι πρακτικά αδύνατο ο εντοπισμός διαφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ίδια στόχευση έχει και η μετατροπή παλαιών προσυμφώνων σε οριστικά συμβόλαια και δυνατότητα να μην ακυρώνονται οικονομικά συμβόλαια όταν εντοπίζονται λάθη σε συμβόλαια παλιών ιδιοκτητών.

Το νομοσχέδιο δίνει επίσης δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες που αμέλησαν να δηλώσουν την περιουσία τους εγκαίρως με αποτέλεσμα αυτά τα ακίνητα να εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ολομέλεια της Βουλής επεσήμανε το «οικονομικό, κοινωνικό και τεχνολογικό αποτύπωμα του κτηματολογίου», υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο αναγκαίο είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να διευκολυνθούν οι Ελληνες πολίτες .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=3c7dbMKQMDk Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, Δήμαρχος Βύρωνα, προσκεκλημένος της Εβίτας Χρυσολούρη στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ της διαδικτυακής τηλεόρασης on camera.gr. Ο κ. Σωτηρόπουλος, Δήμαρχος Βύρωνα, του Δήμου που γιορτάζει 100 χρόνια από…

Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε πως τα μηχανήματα όχι μόνο ήταν τουλάχιστον 15ετίας αλλά τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και κλεμμένα από τη…

Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε Λουνα Παρκ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αναφέρονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 110…