Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων και για την ελληνική επανάσταση του 1821

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων και για την ελληνική επανάσταση του 1821

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων και για την ελληνική επανάσταση του 1821

||

Φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής από τους Τούρκους και παράλληλα στην Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξή της, απέτισαν, το βράδυ της Τρίτης, σε ειδική εκδήλωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος, με τη συμμετοχή και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων και άλλων παραδοσιακών πολιτιστικών προσφυγικών σωματείων και συλλόγων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ενώθηκαν με “κεριά μνημοσύνης” τρία μνημεία στην πλατεία της ΧΑΝΘ, το αρμενικό μνημείο Χατσκάρ (πέτρινος σταυρός), ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η προτομή Δημήτριου Υψηλάντη, στο πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη.

 “Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, ειναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα” τόνισε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου και πρόσθεσε ότι το αίτημα των απογόνων των Ποντίων είναι “να ενταχθεί στη διπλωματική ατζέντα” το αίτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ποντίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής.

Τη βούληση των απογόνων των Αρμενίων και των Ποντίων και στους αγώνες τους για τη διεθνοποίηση των γενοκτονιών σε βάρος των προγόνων τους, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ντικραν Μπλετζιαν.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννήσιων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της Κώστας Πεθαίνος.

“Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Επανάστασης και της Φιλικής Εταιρίας δεν είδε το όνειρο του να πραγματοποιείται, όμως, το είδε να ζωντανεύει ο αδελφός του Δημήτριος Υψηλάντης, στη μάχη της Πέτρας, με τη συντριπτική ήττα των Οθωμανών. Προέρχονταν τα δύο αδέλφια από τον Πόντο, όπως και πολλοί άλλοι που συμμετείχαν στην ελληνική εθνεγερσία” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακιδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε το βράδυ της Τρίτης, παραμονή της επετείου μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου και της Αρμενίας, ενώ τιμές αποδόθηκαν και από μέλη των σωματείων με παραδοσιακές φορεσιές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Στεφανία Τανιμανίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι των Αρμενίων, ποντιακών και πελοποννησιακών σωματείων, κ.α.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…