Θάνατος 19χρονης στη Νέα Μάκρη: Ξεσπούν οι συγγενείς της – Καταγγελίες «φωτιά» των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ
Σε απόγνωση βρίσκονται οι συγγενείς της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη, καθώς η πολύωρη καθυστέρηση ασθενοφόρου κόστισε τη ζωή της κοπέλας. Ο θείος της κοπέλας επισημαίνει ότι έγιναν απανωτές προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το ΕΚΑΒ ενώ καταγγέλλει ότι εάν η κοπέλα που έφυγε από το σπίτι της ζωντανή είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο και όχι Κέντρο Υγείας πιθανόν να τα κατάφερνε.
Ο ίδιος ξεσπά στην κάμερα διερωτώμενος εάν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας το 2023 θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και εύχεται να μην συμβεί σε κανέναν κάτι παρόμοιο.
«Δηλαδή θα πρέπει να έχει ο καθένας μας ένα γαϊδούρι για να πηγαίνει στο νοσοκομείο», λέει χαρακτηριστικά στον ANT1 και αναμένει απαντήσεις για τον θάνατο της ανιψιάς του. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε εν τέλει στο σπίτι της κοπέλας «είχε ξεμείνει από οξυγόνο».
Είπε ακόμη ότι κλήθηκε ταξί για τη μεταφορά της κοπέλας σε δομή υγείας αλλά ο οδηγός αρνήθηκε να την μεταφέρει όταν είδε σε ποια κατάσταση βρισκόταν το άτυχο κορίτσι.
Πανικός σε σταθμό μετρό: Η κυλιόμενη σκάλα άλλαξε ξαφνικά φορά – 14 τραυματίες
Λείπουν 500 διασώστες στην Αττική
O πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, αφού είπε ότι για το περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ και εάν έχει υπάρξει κάποια ολιγωρία στο πως χειρίστηκε την υπόθεση το επιχειρησιακό κέντρο αυτό θα φανεί, αφού οι κλήσεις καταγράφονται, αλλά επέμεινε ότι η ουσία του ζητήματος είναι οι τρομακτικές, χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό που οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι συχνό φαινόμενο λόγω του φόρτου εργασίας, τις ώρες αιχμής κάποιος να αναγκάζεται να αναμένει στο ακουστικό του για 40 λεπτά μέχρι να επικοινωνήσει με το κέντρο που αναγκαστικά ακολουθώντας σχετικό πρωτόκολλο, προχωρά σε διαλογή των περιστατικών ανάλογα με την κρισιμότητά τους.
Ωστόσο το γεγονός ότι για έναν νομό σαν την Αττική με 4,5 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν μόνο 40 ασθενοφόρα αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές ζωές κινδυνεύουν. «Στην Αττική λείπουν 500 διασώστες και άλλοι 700 για την υπόλοιπη Ελλάδα» αναφέρει και σημειώνει ότι μόνιμες προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2016 μετά από την τελευταία προκήρυξη του 2014.
Το διάστημα αυτό έχουν συνταξιοδοτηθεί 450 εργαζόμενοι και μόνο στην Αττική έχουν γίνει κάποιες έξτρα προσλήψεις (15-20) επικουρικές και όχι μόνιμες.
Ακόμα και τα ασθενοφόρα δεν τα έχει αγοράσει το ελληνικό κράτος αλλά είναι δωρεές, και πολλά από αυτά είναι παροπλισμένα.
Στο ερώτημα για το εάν η κοπέλα θα μπορούσε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αντί για το Κέντρο Υγείας, ο κ. Μαθιόπουλος είπε δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική και θα χρειαζόταν τουλάχιστον μισή ώρα για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας με χρήση συναγερμού.
Σε ερώτηση εάν έχουν καταγγείλει τις ελλείψεις ο κ. Μαθιόπουλος επεσήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν επισημάνει πολλές φορές το πρόβλημα και ότι οι κινητοποιήσεις τους έχουν τη στελέχωση και τις προσλήψεις ως βασικό αίτημα.
«17 εκατομμύρια τον χρόνο είναι ο προϋπολογισμός και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών», πρόσθεσε.
Τραγική η κατάσταση στα νησιά
Για τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα μίλησε στο MEGA ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην τραγική κατάσταση των νησιών που ο πληθυσμός τους το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται με την άφιξη των τουριστών.
«Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε δώσει πριν από έναν μήνα, ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας, τις υγειονομικές περιφέρειες, το ΕΚΑΒ να καλύψουν τα νησιά με γιατρούς, νοσηλευτές, και οδηγούς ασθενοφόρων και δεν έκαναν τίποτα.
Ζητήσαμε και δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ. Εξοπλισμό έχουμε αλλά δεν έχουμε προσωπικό. Για την Αττική, στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια λειτουργούν 40 ασθενοφόρα. Και στην βραδινή 25.
Θα έπρεπε να λειτουργούν τα διπλά. Η συνήθης ανταπόκριση του ΕΚΑΒ είναι 4-5 ώρες. Δεν έχουν δουλειά να κάνουν διαλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο μισθός είναι 1.850 ευρώ για τον γιατρό και 800 για τον νοσηλευτή και τον διασώστη, ποιος θα πάει από άλλο μέρος να πάει σε ένα νησί με αυτά τα λεφτά;», πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος.
Πού εντοπίζονται οι ελλείψεις
Κως
Αναμένονται 2 εκ. τουρίστες
– Χωρίς Παθολόγο
– 1 Παιδίατρος
– 1 Ακτινολόγος
Ρόδος
Αναμένονται 3 εκ. τουρίστες
– 7 Χειρουργικές Αίθουσες – Λειτουργούν μόνο οι 2
– 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτών – Καλύπτονται οι μισές
Σαντορίνη
Αναμένονται 2,5 εκ. τουρίστες
– Χωρίς Παθολόγο, Αναισθησιολόγο, Πνευμονολόγο, Μικροβιολόγο
– Μόνο 1 Παιδίατρος
Νάξος
Αναμένονται κοντά στους 1,5 εκ. τουρίστες
– 1 Χειρουργός
– 1 Αναισθησιολόγος
– 1 Ακτινολόγος (αξονικές, υπερήχους μαστογραφίες)
– Χωρίς Γυναικολόγο
Τήνος
Αναμένονται πάνω από 200.000 τουρίστες
– 1 Γενικός γιατρός
– 1 Καρδιολόγος
– 1 Παιδίατρος
– 1 Μικροβιολόγος
– Χωρίς Παθολόγο
Λήμνος
Αναμένονται πάνω από 70.000 τουρίστες
– 1 Παθολόγος
– 1 Νεφρολόγος
– 1 Χειρουργός
– 1 Ογκολόγος
– 1 ΩΡΛ
Σύρος
Αναμένονται πάνω από 100.000 τουρίστες
– Χωρίς ΜΕΘ
– 2 Καρδιολόγους
– Χωρίς Νευρολόγο και Ψυχίατρο
– 1 γιατρός για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (25 ασθενείς)
1 ασθενοφόρο με 24ωρη βάρδια
Μύκονος
Πάρος
Σάμος
Σύρος
Σαντορίνη
Τήνος
Νάξος
Κάλυμνος
Κως
Λέρος
«Ενάμιση» ασθενοφόρο
Χίος
Ικάρια
- 1 ασθενοφόρο με 24ωρη βάρδια και ακόμη 1 με 8ωρη ημερήσια βάρδια
1 ασθενοφόρο με 8ωρη βάρδια
Ίος
Κάρπαθος
Κύθηρα