Ερωτήματα σχετικά με το πόσο η τεχνητή νοημοσύνη επιδρά στην είδηση, ποιο είναι το πλαίσιο προστασίας που μπορούμε να θέσουμε, αλλά πώς γίνεται η διαχείριση της προπαγάνδας, των fake news και των deep fakes, προκάλεσαν συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), η οποία άλλωστε έχει ως βασικό θέμα της φέτος την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδρασή της στην πνευματική εργασία.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον επαγγελματία δημοσιογράφο »
Μιλώντας συγκεκριμένα για τον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον επαγγελματία δημοσιογράφο, ενώ αντίθετα, μπορεί να γίνει σύμμαχός του. «Το γεγονός το δημιουργεί ο άνθρωπος, το δημιουργεί η κοινότητα και παράγεται μέσα στη κοινωνία. Αυτός που πρώτος θα το μεταδώσει είναι πάλι ένα κομμάτι της κοινότητας και της κοινωνίας: Είναι ο δημοσιογράφος. Βέβαια, από τη στιγμή που θα παραχθεί το άρθρο γνώμης για ένα γεγονός και μετά, χρειάζονται περισσότερες δικλίδες», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα «όπλα» που έχει ο χώρος των μέσων ενημέρωσης για να αντιμετωπίσει την ψηφιακή επέλαση, τα οποία είναι ο επαγγελματισμός, η δεοντολογία και η διαφάνεια.
Όσον αφορά στη διαφάνεια συγκεκριμένα, ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αναφέρθηκε στα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που έχουν θεσπιστεί, κάνοντας -όπως τόνισε- το πεδίο απολύτως ξεκάθαρο. «Πλέον ο κάθε πολίτης μπορεί να δει για κάθε ιστοσελίδα και για κάθε εφημερίδα ποια είναι η ιδιοκτησία και ποιος ο διευθυντής σύνταξής της. Και έχουμε συνδέσει όλη αυτή η διαδικασία με το προνόμιο που αποκτά κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο όταν εντάσσεται στα μητρώα, να απολαμβάνει κάθε μορφής κρατική ενίσχυση, κρατική διαφήμιση, κρατική υποστήριξη», εξήγησε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι πριν από δύο χρόνια δούλευαν δημοσιογράφοι σε εφημερίδες ή σε ιστοσελίδες που δεν ήξεραν τα αφεντικά τους ή ήμασταν εμείς αναγνώστες εφημερίδων και ιστοσελίδων, χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτές».
Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΠΟΕΣΥ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) Σωτήρης Τριανταφύλλου μίλησε για ένα πολύ σημαντικό βήμα που κάνει η χώρα μας, μέσω των Ελλήνων δημοσιογράφων, το οποίο είναι ένας κώδικας δεοντολογίας για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα ενημέρωσης, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την ερχόμενη Τρίτη.