Τεχνητή Νοημοσύνη: Επαγγέλματα του χθες και του αύριο

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επαγγέλματα του χθες και του αύριο

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επαγγέλματα του χθες και του αύριο

Πριν 20 χρόνια δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος ότι θα υπήρχαν επαγγέλματα, όπως: Ειδικοί στην Αναζήτηση Ίντερνετ (SEO) και στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ ή Διαχειριστές Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για να μη μιλήσουμε για τους Influencers που έχουν πάρει ένα μεγάλο μέρος της διαφημιστικής αγοράς και του μάρκετινγκ.

Σήμερα όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και ειδικά η Δημιουργική ΤΝ (generative AI) θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Κάποια επαγγέλματα θα ενισχυθούν, καθώς θα αποκτήσουν νέου τύπου «βοήθεια» και υποστήριξη από μια ΤΝ η οποία θα τους παρέχει πληροφορίες αξιοποιώντας ασύλληπτες ποσότητες δεδομένων τα οποία μάλιστα θα μπορεί να συσχετίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας, για παράδειγμα θα έχουν στη διάθεσή τους ΤΝ για τις διαγνώσεις ή τη συνταγογράφηση, η οποία θα μπορεί να συσχετίζει άπειρα δεδομένα συμπτωμάτων, διαγνώσεων και ιστορικών. Αυτό μπορεί να σημάνει πιθανόν λιγότερες θέσεις για κάποιους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας γιατρών και άλλων ειδικών που θα δουλεύουν με ΤΝ -και με πολύ μεγαλύτερες αμοιβές.

Κάποια άλλα επαγγέλματα όπως οι φοροτεχνικοί ή ακόμα και οι προγραμματιστές «απλών λογισμικών» όπως οι ιστοσελίδες θα πληγούν, καθώς η ΤΝ θα μπορεί να πραγματοποιήσει μόνη της ένα μεγάλο μέρος των εργασιών που αναλαμβάνουν, κυρίως εκείνων που βασίζονται σε τυποποιημένες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν μεταφραστές, όταν η ΤΝ μπορεί να μεταφράσει ένα κείμενο σε λίγα δευτερόλεπτα και μάλιστα να επιλέξει και το ύφος, ανάλογα με τις οδηγίες του χειριστή; Ή ακόμα, ποιος μπορεί να αναλύσει καλύτερα έναν ισολογισμό από μια ΤΝ που μπορεί να «θυμηθεί» τους ισολογισμούς όλων των εταιρειών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια;

Ασφαλώς, ούτε οι μεταφραστές ούτε οι λογιστές θα εξαφανιστούν. Μια ΤΝ ποτέ δεν θα μπορούσε να μεταφράσει την Πολιτεία του Πλάτωνα όπως ο Ιωάννης Γρυπάρης ή τα «Άνθη του Κακού» όπως ο Καρυωτάκης και πάντα θα υπάρχει ζήτηση για ανθρώπους στα περισσότερα επαγγέλματα. Αλλά σε πολλά από αυτά, θα μείνουν πολύ λιγότεροι επαγγελματίες και αυτοί θα πρέπει να έχουν άλλες δεξιότητες, τόσο για να χειρίζονται την ΤΝ, αλλά και για να την συμπληρώνουν σε όσα της λείπουν: στις λεγόμενες Ήπιες Δεξιότητες (Soft Skills), ήτοι σε ικανότητες επικοινωνίας που επιτρέπουν στα άτομα να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά με τους άλλους, να προσαρμόζονται σε διάφορες καταστάσεις και να εργάζονται καλά σε ομάδες.

Οι Ήπιες Δεξιότητες περιλαμβάνουν ακόμα την ικανότητα κριτικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων, αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλους, αλλά και την φαντασία, την δημιουργικότητα και τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά προβλέπεται ότι θα είναι στην κορυφή των ζητουμένων για εργαζόμενους και στελέχη στη νέα εποχή της ΤΝ γιατί πολύ απλά οι μηχανές δεν διαθέτουν τέτοια προσόντα.

Ακόμα και στα υψηλά διευθυντικά κλιμάκια, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δημιουργούν νέες θέσεις μάνατζερ που αναλαμβάνουν να να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους στο νέο περιβάλλον της ΤΝ και να «τοποθετήσουν» την εταιρεία τους μέσα σε αυτό.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν μάλιστα ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για ανθρώπους με γενική και ανθρωπιστική εκπαίδευση, καθώς αυτά είναι τα πεδία όπου οι Άνθρωποι μπορούν να είναι υπέρτεροι των Μηχανών.

Οι σπουδές και το υπόβαθρο στην φιλοσοφία ή την τέχνη, ίσως αποδειχθούν πιο χρήσιμες σε έναν κόσμο όπου οι ΤΝ θα μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, αλλά δεν θα έχουν αποκτήσει (για πόσο ακόμα;) φαντασία.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, η ΤΝ προσφέρει επίσης την ευκαιρία στους οργανισμούς να μειώσουν τις βαρετές, κουραστικές και διοικητικές εργασίες, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να επικεντρωθούν σε πιο στρατηγικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα παρουσιαστούν στα τεχνικά και επιστημονικά επαγγέλματα (STEM) καθώς πολλές από τις δραστηριότητες που κάνουν σήμερα άνθρωποι, ειδικά σε πιο χαμηλές βαθμίδες εξειδίκευσης, θα τις «αναλάβουν» οι ΤΝ.

Την ίδια στιγμή, όμως συνολικά η ζήτηση για επαγγέλματα STEM θα αυξηθεί και βέβαια, θα προκύψουν και αρκετά νέα επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται ακριβώς με την ΤΝ.

Μια ΤΝ θα μπορεί να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα πολύ γρηγορότερα και φθηνότερα από έναν προγραμματιστή.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ένα από τα σημαντικότερα νέα επαγγέλματα είναι οι μηχανικοί που δημιουργούν ερωτήματα για συστήματα ΤΝ (prompt engineers) ή μηχανικοί που διασφαλίζουν την ηθική λειτουργία των συστημάτων ή, ακόμη, την ασφαλή δραστηριοποίησή τους.

Πέρα από τα STEM σε άνοδο είναι και οι δικηγόροι που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των ΤΝ με τη νομοθεσία. Και εκεί πάμε σε δύο ταχύτητες. Από τη μια χρυσοπληρωμένοι νομικοί που αντιλαμβάνονται και δουλεύουν με την ΤΝ, αλλά από την άλλη πλευρά όσοι ασχολούνται με βοηθητικές νομικές εργασίες θα γίνονται σιγά-σιγά παρωχημένοι καθώς οι ΤΝ θα μπορούν να συλλέγουν και να ταξινομούν σε λίγα δευτερόλεπτα, νομολογίες, προηγούμενες αποφάσεις και όλες τις άλλες τετριμμένες εργασίες που κάνουν οι Νομικοί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…

Μια εκπαιδευτική, οικολογική δράση αφιερωμένη στα παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης και τους φίλους τους, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Παλλήνης την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024. Ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, πιστός…

Οι απάτες και κλοπές πολιτών οδήγησαν στην ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον Δήμο Πεντέλης αποτέλεσαν κεντρικά ζητήματα στη συνάντηση της Δημάρχου Πεντέλης, κυρίας Νατάσσας Κοσμοπούλου,…