
Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ
Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, ενός συντηρητικού ακτιβιστή, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο της Γιούτα, έχει προκαλέσει σοκ στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ. Ο Τάιλερ Ρόμπινσον συνελήφθη την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2025, ως ύποπτος για τον φονικό πυροβολισμό, μετά από ένα ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε πολλές ώρες.
Σύλληψη και ανακοινώσεις
Η σύλληψη του Ρόμπινσον, ο οποίος φέρεται να είναι ο δράστης της δολοφονίας του Κερκ, ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τις αρχές στην πόλη Όρεμ της Γιούτα. Ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, δήλωσε: «Τον πιάσαμε», αναγνωρίζοντας τον ύποπτο.
Ο διευθυντής του FBI, Κας Πατέλ, ανέφερε ότι ο 22χρονος Ρόμπινσον συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, γύρω στις 10:00 τοπική ώρα, μετά από 33 ώρες ανθρωποκυνηγητού. Ο Τραμπ είχε αποκαλύψει ότι κάποιος κοντινός στον ύποπτο τον κατήγγειλε, με τον πατέρα του Ρόμπινσον και έναν πάστορα να παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύλληψή του.
Ανακριτικές διαδικασίες
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ένα μέλος της οικογένειας του Ρόμπινσον επικοινώνησε με έναν γνωστό του, ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία ότι ο Ρόμπινσον είχε υπονοήσει ότι ήταν ο δράστης. Ο συγκάτοικος του Ρόμπινσον παρουσίασε μηνύματα από την πλατφόρμα Discord, όπου ο ύποπτος ανέφερε ότι είχε αφήσει ένα τουφέκι σε έναν θάμνο, το οποίο ταυτίζεται με το όπλο που βρέθηκε από τις αρχές.
Η δολοφονία χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως στοχευμένη, με αντιφασιστικά μηνύματα να εντοπίζονται στους κάλυκες. Ένας από αυτούς έφερε τον τίτλο του διάσημου αντιφασιστικού τραγουδιού “Bella ciao”. Παρά τις ενδείξεις, τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν ασαφή, αν και πολλοί την θεωρούν πολιτική.
Μία ημέρα πριν από τη σύλληψη, το FBI είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες του υπόπτου και είχε προσφέρει αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση. Οι αρχές είχαν λάβει περισσότερες από 7.000 κλήσεις για πληροφορίες μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Τάιλερ Ρόμπινσον δεν φαίνεται να έχει ποινικό μητρώο και δεν είχε ψηφίσει στις πρόσφατες εκλογές. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο φωτογραφία του να φορά μια κόκκινη μπλούζα με το όνομα Τραμπ. Φοίτησε για λίγο στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Γιούτα, αλλά δεν είναι σαφές γιατί αποχώρησε.














