Τα σχέδια του Τραμπ για την απόκτηση της Γροιλανδίας

Τα σχέδια του Τραμπ για την απόκτηση της Γροιλανδίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του εξετάζουν διάφορες στρατηγικές για να αποκτήσουν τη Γροιλανδία. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η αξιοποίηση του αμερικανικού στρατού είναι «πάντα μία επιλογή» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την απόκτηση της Γροιλανδίας ως προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των αντιπάλων μας στην περιοχή της Αρκτικής», ανέφερε η ανακοίνωση, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters.

Διαπραγματεύσεις και στρατηγικές επιλογές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα του Τραμπ εξετάζει μια σειρά από επιλογές, όπως η αγορά της Γροιλανδίας ή η σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερης σύνδεσης με το νησί. Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας εντός της τρέχουσας προεδρικής του θητείας, σημειώνοντας ότι το ζήτημα «δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», παρά τις αντιδράσεις από συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Αντίκτυποι και διεθνείς αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, η Γροιλανδία και η Δανία έχουν ζητήσει να συναντήσουν άμεσα τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με την πρόθεσή του να προσαρτήσει το αρκτικό νησί. Η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Βίβιαν Μότζφελντ, δήλωσε ότι η συνάντηση στοχεύει στην ανάλυση των σημαντικών δηλώσεων των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία.

Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Γροιλανδίας είναι μακρά και περιλαμβάνει στρατηγικές συνεργασίες, όπως η κατασκευή της Αεροπορικής Βάσης της Θούλης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η βάση υπήρξε κρίσιμη για την άμυνα των ΗΠΑ, αλλά και πηγή εντάσεων με τη Δανία λόγω παραβιάσεων συμφωνιών.

Ιστορικό απόπειρας απόκτησης

Η στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ εδώ και πολλές δεκαετίες. Η πρώτη απόπειρα απόκτησής της έγινε το 1867, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέτασε την ιδέα να αποκτήσει τη Γροιλανδία μαζί με την Ισλανδία. Αργότερα, το 1946, οι ΗΠΑ προσέφεραν 100 εκατομμύρια δολάρια στη Δανία για τη Γροιλανδία, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Παρ’ όλα αυτά, η μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Θούλη παραμένει μέχρι σήμερα.

Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία δεν είναι κάτι νέο, αλλά μια συνέχεια μιας μακράς ιστορίας γεωπολιτικών στρατηγικών και προτεραιοτήτων.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2026 – ONCAMERA.gr