Τα εκχυλίσματα από παραπροϊόντα ελαιουργίας ενισχύουν την ποιότητα του αυγού των ορνιθίων.

Τα εκχυλίσματα από παραπροϊόντα ελαιουργίας ενισχύουν την ποιότητα του αυγού των ορνιθίων.

Τα εκχυλίσματα από παραπροϊόντα ελαιουργίας ενισχύουν την ποιότητα του αυγού των ορνιθίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Project OliveFeed

Οι ερευνητές του εργαστήριου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την υλοποίηση του έργου OliveFeed Τ2ΕΔΚ-03891, έχουν εξάγει πολύ σημαντικά συμπεράσματα για το όφελος των εκχυλισμάτων από παραπροϊόντα ελαιουργίας. Μέρος των ερευνητικών αποτελεσμάτων δημοσιεύτηκαν σε ειδική έκδοση έγκυρου επιστημονικού περιοδικού (MDPI).

photo ΔΤ Τα εκχυλίσματα από παραπροϊόντα ελαιουργίας ενισχύουν την ποιότητα του αυγού των ορνιθίων.
Τα εκχυλίσματα από παραπροϊόντα ελαιουργίας ενισχύουν την ποιότητα του αυγού των ορνιθίων. 3

Στόχος της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης εκχυλίσματος φύλλων ελιάς όταν συμπληρώνεται σε διαφορετικές περιεκτικότητες στη διατροφή των ωοπαραγωγών ορνίθων. Μελετήθηκε η επίδραση του εκχυλίσματος στην ποιότητα του αυγού, στις αντιοξειδωτικές παραμέτρους του κρόκου αυγού, στην περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και στα παθολογικά χαρακτηριστικά του ήπατος των πτηνών. Το πείραμα εφαρμόστηκε σε 96 ωοτόκες όρνιθες της φυλής ISA-Brown, οι οποίες κατανεμήθηκαν σε 48 πειραματικά κλουβιά με 2 όρνιθες το κάθε κλουβί και τις χορηγήθηκαν 4 διαφορετικές διατροφικές επεμβάσεις. Σε κάθε κλουβί εφαρμόστηκαν 12 επαναλήψεις ανά διατροφική επέμβαση.

Η έρευνα καταλήγει ότι η συμπερίληψη 1% του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς στη διατροφή των ορνίθων αυγοπαραγωγής μπορεί να βελτιώσει σε πολλά επίπεδα το παραγόμενο προϊόν, όπως το πάχος και το βάρος του κελύφους και την περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων των κρόκων.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ:
https://www.mdpi.com/2558800

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ https://olivefeed.gr/ και δηλώστε το ενδιαφέρον σας για τις επικείμενες δράσεις μας.

image Τα εκχυλίσματα από παραπροϊόντα ελαιουργίας ενισχύουν την ποιότητα του αυγού των ορνιθίων.

«Υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T2ΕΔΚ- 03891)»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Βίκυς Καβαλλάρη με τον Δήμαρχο Παλλήνης Χρήστο Αηδόνη για τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής Η Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου στο…

«Μία Γιορτή για Ξεχωριστά Παιδιά» διοργανώνει ο Δήμος Παλλήνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, την Κυριακή 6 Απριλίου 2025 και ώρες 11:30 – 13:30, στο Πολιτιστικό…

Εκατοντάδες άτομα ωφελήθηκαν και το 2024 από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο του Δήμου Χαλανδρίου, μέσω της διανομής προϊόντων και της παροχής γευμάτων. Ο απολογισμός των δράσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου…