• ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ
    • EU Climate Pact
    • Who is Who
    • ΓΕΓΟΝΟΤΑ OnCamera
    • Εν Αρχή ην ο Λόγος
    • Creative Projects
    • Ρεπορτάζ – Επικαιρότητα
    • Πρόσωπα & Γεγονότα
    • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
    • Μιλάμε…ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΑΖ
    • Αντικριστά
    • Παράγοντες
    • Μικροσκόπιο
    • Μυστικά του επιχειρείν
    • Πριν… μιλήσει η Κάλπη!
    • Φίλοι των ζώων
    • Άλλες Εκπομπές
  • Projects VR360
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
oncamera logo
Home»ΕΙΔΗΣΕΙΣ»AEI & ΕΡΕΥΝΑ»Τα ΑΕΙ κάνουν διεθνή… καριέρα
AEI & ΕΡΕΥΝΑ

Τα ΑΕΙ κάνουν διεθνή… καριέρα

By NEWS ROOM07/04/2022No Comments
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
4573434 768x512 1 Τα ΑΕΙ κάνουν διεθνή… καριέρα
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email


Κάποια πανεπιστήμια στη χώρα μας είναι ήδη έτοιμα να «ανοίξουν τα φτερά τους» και να δημιουργήσουν παράρτημα σε μια άλλη χώρα

Τα ελληνικά ΑΕΙ πάνε… εξωτερικό; Η ελληνική νομοθεσία, περιοριστική και παρεμβατική στα αυτοδιοικούμενα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, είχε συνηθίσει τις διοικήσεις τους σε σειρά περιορισμών που συνήθως απαγόρευαν τον σχεδιασμό εκείνων που ήθελαν (αλλά και μπορούσαν) να κινηθούν εκτός της χώρας μας. Στο παρελθόν μάλιστα πανεπιστήμια έφτασαν σε στάδιο προχωρημένων συζητήσεων με Ιδρύματα του εξωτερικού για την ενδεχόμενη συνεργασία τους. Και σήμερα αυτή η προοπτική ανοίγεται και πάλι.

Το θεσμικό πλαίσιο σύντομα αλλάζει και το υπουργείο Παιδείας δίνει τώρα με τον νέο νόμο-πλαίσιό του τη δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό, με σκοπό οι πιθανές συνεργασίες που θα προκύψουν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκπαίδευσης, έρευνας και παροχής υπηρεσιών.

Ποιοι «ανοίγουν τα φτερά τους»

Οπως φανερώνει το ρεπορτάζ, προνομιακές γεωγραφικές περιοχές για την Ελλάδα και αντίστοιχες κινήσεις συνεργασίας αποτελούν οι χώρες της αραβικής χερσονήσου (ειδικά η Σαουδική Αραβία ή η Αίγυπτος), στις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για γεωπονικές σχολές και αντίστοιχες σπουδές, αλλά και η γειτονική μας Κύπρος που αποτελεί μια χώρα με ανεπτυγμένη αγορά σε ό,τι αφορά τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Και βεβαίως η Κίνα, με την οποία ήδη πολλά ΑΕΙ από τη χώρα μας έχουν ξεκινήσει συνεργασίες.

Ετσι, με την ανακοίνωση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, το «γάντι» που ρίχνει το υπουργείο Παιδείας κάποια πανεπιστήμια είναι έτοιμα να το σηκώσουν. Ειδικά δε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και πιθανά και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Βέβαια, η δημιουργία ενός παραρτήματος πανεπιστημίου σε μια άλλη χώρα πέραν της μητρικής του αποτελεί ένα τιτάνιο έργο, κάτι που ξέρουν όλα τα μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού, που συνήθως καταφεύγουν στη λύση των συμφωνιών franchising (συμφωνιών δικαιοχρησίας).

Κάποια πανεπιστήμια στη χώρα μας όμως ήταν ήδη έτοιμα να «ανοίξουν τα φτερά τους». Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, το οποίο και στο παρελθόν είχε κινηθεί προς τη Σαουδική Αραβία κ. Σπύρος Κίντζιος λέει ότι τα γεωπονικά θέματα ενδιαφέρουν πραγματικά χώρες όπως η Αίγυπτος. «Η προοπτική μιας τέτοιας επέκτασης δεν είναι άσχημη ιδέα, αρκεί να μη γίνει σε βάρος των σπουδών εδώ στην Ελλάδα» δηλώνει. «Αλλωστε τα ΑΕΙ μπορούν να γίνουν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό» αναφέρει.

Αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο

Με το δεδομένο ότι επίκεινται πρυτανικές εκλογές στο Ιδρυμα (εάν επιτρέψει τελικά το υπουργείο Παιδείας το να γίνουν, καθώς προτείνει αλλαγή για μία ακόμη φορά στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ), ο κ. Κίντζιος λέει ότι «εάν έχω τελικά μία ακόμη θητεία στο Ιδρυμά μου, με χαρά θα κοίταζα την επέκταση του Ιδρύματος με παράρτημά του εκτός της χώρας, με στόχο να αυξήσουμε το ακαδημαϊκό μας στίγμα στο εξωτερικό».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρίστος Μπούρας δηλώνει σχετικά ότι υπάρχουν σε εξέλιξη σχετικές συνομιλίες με την Κίνα, αλλά δεν μπορούν να συνεχιστούν πριν υπάρξει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής αναφέρει ότι είναι σημαντικό να μπορεί νομοθετικά ένα πανεπιστήμιο, εάν το επιλέξει, να επεκταθεί με παράρτημά του στο εξωτερικό. Οπως εξηγεί, έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο της Πάφου στην Κύπρο όπου οι «ελληνικές ακαδημαϊκές δυνάμεις είναι ένας πολυσήμαντος εταίρος για το νησί», ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Αίγυπτο.

Συζητήσεις για τα παραπάνω έχουν ξεκινήσει και άλλα ανώτατα ιδρύματα στη χώρα, που δεν είναι σε θέση όμως να ανακοινώσουν ακόμη κάτι ώριμο.

Οι Σχολές Εφαρμοσμένων Τεχνών και τα επαγγελματικά δικαιώματα

Ολα αυτά ενώ στη χώρα μας έχει ξεκινήσει η «αντίστροφη μέτρηση» για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει και επίσημα την πληροφορία που έχει ήδη γράψει «Το Βήμα» για δημιουργία Σχολών Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών μέσα στα πανεπιστήμια. Αυτές θα αποτελέσουν μια τριετή «εκδοχή» του χαρακτήρα των πρώην ΤΕΙ που φέρνει τον χρόνο στην περίοδο πριν από την ανωτατοποίησή τους. Τι επαγγελματικά δικαιώματα όμως δίνουν όλα αυτά; Το θέμα παραμένει ακόμη και σήμερα θολό σε πολλές σχολές των ΑΕΙ.

«Υπάρχει μια σημαντική παράμετρος για πολλά τμήματα, και επακόλουθα επαγγέλματα, που έχει να κάνει με τον εάν ο απόφοιτος μια σχολής εντάσσεται σε κάποια επαγγελματική κατηγορία προκείμενου π.χ. να μπορεί να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή εάν έχει το δικαίωμα να κάνει έναρξη μιας δραστηριότητας, να υπογράψει μια μελέτη κ.λπ.» λέει σχετικά ο σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Χρήστος Ταουσάνης. «Το πλαίσιο λοιπόν αυτό αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» συνεχίζει.

Οπως αναφέρει, «για παράδειγμα, το πτυχίο Τμήματος Γεωγραφίας (ένα τμήμα κοινό και στο δεύτερο και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο) αποτελεί τυπικό προσόν για ένταξη στον κλάδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) 04.05 (κλάδος Φασικών Επιστημών) προκειμένου ένας απόφοιτος να διδάξει στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα, πέρα από αυτό, οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης σε προκηρύξεις ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού για θέσεις σε φορείς του Δημοσίου, ενώ το πτυχίο του τμήματος αποτελεί τυπικό προσόν ένταξης και στον κλάδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης περιβάλλοντος ώστε να μπορούν μελλοντικά να αποκτήσουν και δικαίωμα περιβαλλοντικών μελετών».
«Ετσι» συνεχίζει, «ενώ ένας μαθητής βλέποντας στο μηχανογραφικό του το Τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, θεωρεί πως ασχολείται μόνο με την εκπαίδευση, υπάρχουν παράλληλα πρόσθετες δυνατότητες και επαγγελματικά δικαιώματα που αγνοεί! Ακόμη περισσότερο, σε τμήματα που δεν είναι τόσο γνωστά, εκεί οι μαθητές αγνοούν και κρυμμένες ευκαιρίες που τους παρέχει το πτυχίο αναφορικά με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αυτό που έχει σημασία πάντως για έναν υποψήφιο των Πανελλαδικών και γενικότερα για έναν νέο που σχεδιάζει τη σταδιοδρομία του» λέει ο κ. Ταουσάνης «είναι να δει τις δυνατότητες που του παρέχει το πτυχίο που θα αποκτήσει και να μάθει εάν στον κλάδο που μελλοντικά θα δραστηριοποιηθεί συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

ΑΕΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
NEWS ROOM

Related Posts

LAIKO PANEPISTIMIO AGIAS PARASKEVIS Τελευταία ευκαιρία για παλιούς αλλά ενεργούς φοιτητές-Εκκαθάριση Μητρώων στα δημόσια Πανεπιστήμια

Τελευταία ευκαιρία για παλιούς αλλά ενεργούς φοιτητές-Εκκαθάριση Μητρώων στα δημόσια Πανεπιστήμια

07/07/2025
προσδόκιμο ζωής

Αυξητική τάση για το προσδόκιμο ζωής

17/05/2024
γήρανσης

Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση: Χρονική μετατόπιση γήρανσης

10/05/2024

Comments are closed.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Μια διαφορετική συνέντευξη με τον Παύλο Μαρινάκη, στο WebTV OnCamera.gr, με τη δημοσιογράφο Εβίτα Χρυσολούρη.

📺 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μια συνέντευξη που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μιλά για επικοινωνία και πολιτική, για τις αξίες που τον καθοδηγούν, για τη σχέση πολίτη – εξουσίας – νόμου, για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για το αν ο πολιτικός σήμερα μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητος ή είναι απλώς ένα προϊόν επικοινωνίας.

🔍 Ποιος είναι πίσω από τον θεσμικό ρόλο;
💬 Πόσο χώρο έχει η προσωπικότητα στην πολιτική;
🤖 Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στην εικόνα της εξουσίας;

Μια συζήτηση με βάθος, ειλικρίνεια και ουσία. Μην τη χάσετε!
Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. - Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. 
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Γεωργόπουλος μιλάει στο OnCamera.gr στην εκπομπή Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη για τις σημαντικότερες προκλήσεις που απασχολούν την πόλη. την βελτίωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο και τις στρατηγικές για την ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. Τα τρία ζητήματα που έχουν προτεραιότητα στην πόλη, όπως είπε, είναι η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε επίσης τη θέση της δημοτικής αρχής για την όδευση των πετρελαϊκών αγωγών μέσα από τον οικιστικό ιστό και τις βιομηχανικές ζώνες της πόλης, επισημαίνοντας την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων. Ταυτόχρονα , αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του λιμανιού και στη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η συζήτηση κάλυψε και το μέλλον της πόλης, με έμφαση στη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η βιωσιμότητα των πολιτιστικών δράσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του τίτλου "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη  Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη. - Η Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη φιλοξενεί στο OnCamera.gr τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Κλεάνθη Βαρελά, έναν άνθρωπο με σημαντική πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργό ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν τη Δυτική Αττική. 
Συζητήσαμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές , την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την ασφάλεια της περιοχής.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη.

Περισσότερα βίντεο

ΑΡΧΕΙΟ ΕΜΠΟΜΠΩΝ

  • Μιλάμε Χωρίς Μοντάζ
  • Who is Who
  • Creative Projects
  • Πριν μιλήσει η Κάλπη
  • Παράγοντες
  • Μικροσκόπιο
  • Αντικριστά
  • Μυστικά του Επιχειρείν
  • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
  • Ρεπορτάζ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ερευνα - Αν.Εκπαίδευση
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογία
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Ελλάδα
Facebook Youtube

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σχετικά με το κάναλι
  • OnCamera promo kit
  • Τηλ. κέντρο 210 8056324
  • Γενικό email info@oncamera.gr
  • Θέματα ύλης press@oncamera.gr
  • Δ/νση Στούντιο: Λ.Μαραθώνος 77, Πικέρμι, 19009

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Loading

© 2024 – OnCamera.gr SA – Designed by AVMap GIS SA