Τ. Θεοδωρικάκος: Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα

Τ. Θεοδωρικάκος: Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα

Τ. Θεοδωρικάκος: Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα

||
||

«Είναι στο χέρι μας να γράψουμε χρυσές σελίδες στην αυτοδιοίκηση και στη χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός των Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», σε περιφερειάρχες και δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο υπουργός επεσήμανε, ότι οι δύο προκλήσεις για την κυβέρνηση την επόμενη περίοδο είναι η μεταρρύθμιση που αφορά τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και την περαιτέρω αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που, όπως είπε, απευθυνόμενος στους αυτοδιοικητικούς, αποτελεί «δική μας δουλειά και κοινή συμβολή στην ανάπτυξη της πατρίδας».

«Αυτή η κυβέρνηση-σημείωσε- έχει σχέδιο, δουλεύει για την ενότητα των Ελλήνων, δουλεύει για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, τμήμα του είναι αυτές οι δύο μεγάλες προτεραιότητες, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μαζί θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Εμβληματικό» χαρακτήρισε ο υπουργός το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

«Είναι ένα καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων, προγραμμάτων και δράσεων για την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, το οποίο έχει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Βασικός μας στόχος είναι να μη μείνει ούτε ένας δήμος στη χώρα, που να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα και αυτό θέλουμε να είναι μία κεφαλαιώδης διαφορά από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης «είχε ένα τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης» και ότι «τα μόνα χρήματα που ήταν δεδομένα ήταν τα 134 εκατ.». Υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση και ηγεσία του ΥΠΕΣ επέλεξε, αντί να αναλωθεί σε καταγγελίες, να προχωρήσει την εγγυημένη ένταξη έργων και την εξασφάλιση πόρων. Αναφέρθηκε, στις συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για εγγύηση της χρηματοδότησης, που επιτρέπει στο πρόγραμμα, όπως τόνισε, να επεκταθεί και άνω αυτού του ποσού, υπό την προϋπόθεση ότι οι δήμοι θα μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα και σε σωστό χρόνο, ώστε να απορροφήσουν τους διαθέσιμους πόρους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην παρουσία του στην Β. Ελλάδα, λέγοντας:

«Κάθε γωνιά της γης των Μακεδόνων είναι ένα κεφάλαιο ιστορίας και ευθύνης για την Ελλάδα. Είναι ένα ισχυρό στοιχείο πατριωτικής εγρήγορσης, την οποία οφείλουμε να έχουμε πάντοτε, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια και ελεύθερη και ισχυρή χώρα. Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή και σε μια ταραγμένη περιοχή».

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι η κρίση του κορονοϊού δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά χάρη στις «έγκαιρες, βαριές και δύσκολες αποφάσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη» και τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση, χάρη στην «ενότητα και την οργανωμένη δημοκρατική πειθαρχία, που δείξαμε όλοι οι Έλληνες» και χάρη στην υπεύθυνη συμπεριφορά, τότε, του πολιτικού συστήματος, «βγήκαμε όρθιοι από αυτή την κρίση».

«Κι ενώ, πρόσθεσε, για δέκα χρόνια ήμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης η πατρίδα μας σήμερα αναφέρεται παντού ως θετικό πρότυπο, για το πώς αντιμετώπισε μια απειλή στην οποία έχουν λυγίσει υπερδυνάμεις αυτού του πλανήτη». Τόνισε, ότι στη διάρκεια της κρίσης και της καραντίνας υπήρξε ισχυρή οικονομική στήριξη στην τοπική αυτοδιοίκηση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα.

«Καθώς τα στοιχεία στις γειτονικές χώρες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε ο υπουργός, «τα μέτρα ασφάλειας στη χώρα μας θα πρέπει να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και να ενταθούν εάν χρειάζεται, χωρίς να υπάρξει χαλάρωση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μη χαλαρώσουμε καθόλου, γιατί αυτό που πετύχαμε και αυτό που κερδίσαμε είναι ένα ισχυρό κεκτημένο, απολύτως αναγκαίο στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και για τη διαφύλαξη του βασικού αξιακού μας πλαισίου, που είναι πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε μια ακόμη «ασύμμετρη απειλή», που αντιμετώπισε πρόσφατα η χώρα, αυτή της «εργαλειοποίησης» των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα από την Τουρκία, η οποία «εξουδετερώθηκε απολύτως», όπως είπε, καθώς αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία και από την αυτοδιοίκηση, με αποφασιστικότητα, με επιτυχία και συνέχισε: «Οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ένα ισχυρό και οργανωμένο κράτος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι και κυρίως οι εξ’ ανατολών γείτονες μας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε τη φράση του πρωθυπουργού, ότι «μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις» και υπογράμμισε: «Και εμείς στο ΥΠΕΣ, αυτόν το χρόνο, κάναμε πράξη αυτή τη στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που δείχνουν την «ενωτική και αναπτυξιακή» πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών, τον τελευταίο χρόνο.

Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες που γίνονται για την ψήφο των ομογενών, λέγοντας ότι θα παρουσιαστεί σύντομα η ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα εγγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού. Σημείωσε, τη θεσμική αντιμετώπιση μιας «ιδεοληπτικής» και «αναποτελεσματικής» εφαρμογής, όπως είπε, της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανέφερε, την πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για την ένταξη, δηλωμένων στην εφορία, αλλά αδήλωτων χώρων στους δήμους, που ενίσχυσε τα οικονομικά τους και «απελευθέρωσε εξακόσιες χιλιάδες οικογένειες» που τα δήλωσαν στην ψηφιακή πλατφόρμα. Επεσήμανε τις δράσεις αλληλεγγύης και συνοχής, τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους δήμους και υπογράμμισε τη «μεγάλη εμβληματική μεταρρύθμιση» που αναμένεται από τον Σεπτέμβριο με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος προς τις περιφέρειες και τους δήμους, με παράλληλη μεταφορά πόρων και με ενίσχυση του προσωπικού.

Ιδιαίτερη, αναφορά έκανε σε ποσά που προβλέπονται για δήμους που δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες για τη σύνταξη μελετών, ώστε να ωριμάζουν τα έργα, για ποσά που αφορούν δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, στήριξης των ευπαθών ομάδων, των ΑΜΕΑ, τους ελέγχους σε σχολικά κτίρια, σε δημόσιες υποδομές, κ.α.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας, ο βουλευτής και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, οι τρεις περιφερειάρχες της Μακεδονίας και της Θράκης και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, κ.α.

Τοποθετήσεις Θ. Καράογλου, περιφερειαρχών, δημάρχων

Τη συζήτηση συντόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους και προσκαλώντας τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν.

«Σε κρίσιμους καιρούς και εποχές γενικευμένου προβληματισμού κάθε οργανωμένο κράτος που σέβεται την αποστολή του οφείλει να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά» ανέφερε ο υφυπουργός και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ «περιφέρειες και δήμοι κράτησαν και συνεχίζουν να κρατούν ισχυρή την κοινωνική συνοχή».

«Ξημερώνει νέα εποχή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού» τόνισε ο υφυπουργός , σημειώνοντας τον έντονο κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, ώστε «μέχρι και το 2023, κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας» να διαθέτει ανανεωμένες, νέες και σύγχρονες υποδομές και έργα, μέσα από καινοτόμες και κοινωφελείς δράσεις, που προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν «τουλάχιστον 40.000 θέσεις εργασίας».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ «διακρίνεται για τις σύγχρονες αντιλήψεις που φέρει» και «ευθυγραμμίζουν κράτος, αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών», αλλά και ωριμάζουν τις συνθήκες ώστε οι πόλεις μας να γίνουν όλες «έξυπνες», παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες. Πρόσθεσε, ότι «εντάσσονται και όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση» και πρόσθεσε: «Δεσμευτήκαμε ότι κανένα έργο δε θα χαθεί και αυτό θα γίνει».
Ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι τι το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα και στους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες να αξιοποιήσουν πόρους που παρέμεναν αδιάθετοι.

«Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε η ανάκαμψη της πατρίδας μας. Είναι υπόθεση όλων μας» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας συνεχάρη τον υπουργό για την ονομασία του προγράμματος αυτού “και έχει έναν υψηλό συμβολισμό η χρήση του ονόματος του Αντώνη Τρίτση» είπε ο κ. Ζέρβας ενώ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, το πόσο δύσκολη είναι η ωρίμανση των μελετών και πόσο σημαντικό είναι, οι δήμοι,να είναι σε θέση να απορροφήσουν τους διατιθέμενους πόρους, «ώστε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την καλυτέρευση της ζωής αυτής της χώρας».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας εξήρε το έργο του ΥΠΕΣ κι ανέφερε πως «σε δώδεκα μήνες έγιναν πράγματα που δεν έγιναν δέκα χρόνια στην αυτοδιοίκηση και θεσμικά και ουσιαστικά και οικονομικά».

Χαρακτήρισε, ένα «τεράστιο εργαλείο για όλους μας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», λέγοντας ότι «είναι ένα εργαλείο απολύτως κοστολογημένο, απολύτως ρεαλιστικό, φιλόδοξο, μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, πολύ καλά σχεδιασμένο, θα μπορέσουμε δήμοι και περιφέρειες να αξιοποιήσουμε. Και θα έρθει να συμπληρώσει τους ευρωπαϊκούς πόρους, που διαχειρίζεται η αυτοδιοίκηση. Σήμερα, ο κ. Θεοδωρικάκος, το ΥΠΕΣ μας δίνει την ευκαιρία να πάμε ένα βήμα παραπέρα».

Ο περιφερειάρχης εξήρε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης: «Δε θα είχαμε καταφέρει τίποτε εάν οι σχέσεις δεν ήταν σε αυτό το εξαιρετικό επίπεδο είπε ο κ. Τζιτζικώστας. «Καταφέρνουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες οικονομικές και άλλες να είμαστε εδώ, να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας, καταφέραμε να τον πάμε λίγο πιο μπροστά λίγο πιο ψηλά» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης χαιρέτισε το πρόγραμμα κι αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή, ζητώντας μεγαλύτερη έμφαση στην τόνωση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος τόνισε ότι υπάρχουν τρία κρίσιμα ζητήματα για την αυτοδιοίκηση, οι πόροι -το οποίο, όπως είπε, με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός λύνεται – το δεύτερο, οι διαδικασίες και οι γραφειοκρατία (ν. 4412) και το τρίτο, το προσωπικό, σημειώνοντας ότι “με τις ελεύθερες μετακινήσεις και την κρίση έχουν αποδεκατιστεί πολλές υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας ,Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, εκ μέρους των 38 δήμων χαρακτήρισε το πρόγραμμα «δίκαιο και δημοκρατικό» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «Πέντε χιλιάδες έργα και για πρώτη φορά δυόμιση δισ. για την αυτοδιοίκηση, σχεδιασμένα και αληθινά χρήματα κι όχι υποσχέσεις χρημάτων».

«Ότι πιο φωτεινό και αισιόδοξο υπάρχει σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε» χαρακτήρισε το πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και συνέχισε : «Μας δίνει ελπίδα, έχει ευαισθησία, για πρώτη φορά ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα, υπάρχει συνεργασία». «Να τρέξουμε διαδικασίες, ξέρουμε τι τραβάμε να ωριμάσουμε τα έργα, τα χρήματα όμως είναι εκεί και μας περιμένουν» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι αποτελεί μια «μεγάλη ανάσα» για την αυτοδιοίκηση για τις τοπικές κοινωνίες. «…Με τήρηση της διαφάνειας, με τήρηση της νομιμότητας αλλά (να τρέξει) πιο γρήγορα, με ιδιαίτερη στήριξη στους μικρούς δήμους λόγω της υποστελέχωση των τεχνικών τους υπηρεσιών» προέτρεψε τους αυτοδιοικητικούς ο κ. Κυρίζογλου ενώ τρία υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΣ εξειδίκευσαν έντεκα πτυχές του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στους παραβρισκόμενους αυτοδιοικητικούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…