Συζήτηση με θέμα «Η Βιώσιμη πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος – ενεργειακή μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα» στο Δήμο Νέας Σμύρνης

Συζήτηση με θέμα «Η Βιώσιμη πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος – ενεργειακή μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα» στο Δήμο Νέας Σμύρνης

Συζήτηση με θέμα «Η Βιώσιμη πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος – ενεργειακή μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα» στο Δήμο Νέας Σμύρνης

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Η βιώσιμη πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος – ενεργειακή μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα». Το ίδρυμα Friedrich- Ebert- Stiftung Αθήνας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Γιώργου Κρικρή, Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Νέας Σμύρνης και υποψήφιου Δημάρχου της πόλης, για μια συζήτηση για το πώς η Νέα Σμύρνη μπορεί να γίνει μια πραγματικά βιώσιμη πόλη, με υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Φωτεινή Κοκκινάκη και στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Κρικρής, ο κ. Χάρης Δούκας, αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π. και Γραμματέας του τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, και η κ. Μαρία Gabriella Αναγνωστοπούλου, Project Manager και Αναλύτρια Οικονομικών της επιχείρησης “Envolve”. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νέας Σμύρνης, κ. Παναγιώτης Τσιάπης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νότιου Τομέα, κ. Πολύδωρος Συρίγος.
Στην εκδήλωση συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν μια πόλη ως «βιώσιμη». Μέσα από μια ζωηρή συζήτηση με συμμετοχή του κοινού αναπτύχθηκαν διάφορα φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα όπως:
• η αρνητική συνεισφορά της βιομηχανίας μόδας στην περιβαλλοντική
κρίση και οι τρόποι με τους οποίους οι καταναλωτικές μας συνήθειες συμβάλλουν περαιτέρω στο πρόβλημα (αγοράζοντας τη λεγόμενη “fast fashion”, ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δούκας, «το ντύσιμο που σκοτώνει το περιβάλλον», καθώς η συγκεκριμένη βιομηχανία ξοδεύει το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού και παράγει το 10% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα),
• ο ουσιαστικός ρόλος της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ο ρόλος τους στον ενεργειακό/ κλιματικό σχεδιασμό των πόλεων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται επιτυχώς ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον,
• τα κίνητρα που πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει στους πολίτες, ώστε η βιωσιμότητα να μην θεωρείται lifestyle ή μόδα, αλλά μια πρακτική που θα μας αφορά όλους, με σκοπό να αναλάβουμε συλλογική δράση.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, τα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν για τη μελλοντική βιωσιμότητα των πόλεών μας, ήταν τα εξής:

• Η βιωσιμότητα δεν συνδέεται μόνο με το περιβάλλον. Πολλά στοιχεία της καθημερινότητάς μας επηρεάζουν αρνητικά την ζωή μας, ξεκινώντας από την ηχορύπανση μέχρι την σπατάλη φαγητού.

• Βασικός πυλώνας της αλλαγής κουλτούρας και συμπεριφοράς είναι η εκπαίδευση και ειδικά το σχολείο.

• Η μάχη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής πρέπει να κερδηθεί στις πόλεις. Κλειδί για τον μετασχηματισμό των πόλεων αποτελούν οι γειτονιές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Κόκκινη Νύχτα» στον Πειραιά με ανοιχτά τα μαγαζιά από το πρωί στις δέκα έως τις έντεκα το βράδυ υποσχόμενα ελκυστικές προσφορές και εκπτώσεις, και πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.…

Το Χωριό των Θαυμάτων ανοίγει τις πόρτες του αύριο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και μια υπέροχη εορταστική εβδομάδα ξεκινά! Ξυλοπόδαροι, μασκότ, ανιματέρ θα βρεθούν σε κάθε γωνιά του Χωριού μας, ενώ…

Για την Παλλήνη, όπου δρόμοι είχαν “πόρτες” μίλησε ο Δήμαρχος Χρήστος Αηδόνης σε τηλεοπτικό σταθμό | Εφαρμογή σχεδίου πόλης και διανοίξεις οδών γίνονται προτεραιότητα μετά από δεκαετίες διαχειριστικού λήθαργου. Για…